Leder

Det skjøre demokratiet

Valget i USA viser hvor skjørt demokratiet er når en politisk leder er villig til å overkjøre demokratiske spilleregler og undergrave lovlige valg.

Det blir sagt at Donald Trump påfører det amerikanske demokratiet en stresstest. Flere har hevdet at Trumps handlinger den siste tiden minner mye om en diktators oppførsel. Uansett hva man måtte mene om akkurat det, tar han seg friheter ingen presidenter i USA har gjort før ham.

LES OGSÅ: Trumps åndelige rådgiver kaller hans motstanderne «demoniske»

Ikke minst hevder han hardnakket at det forekom massivt valgjuks ved presidentvalget 3. november. Han påstår at hans politiske motstandere har stjålet valget. Dette til tross for at ingen bevis for juks er lagt på bordet. Tvert imot har hans eget sikkerhetsdepartement uttalt at valget er det tryggeste noen gang. Når Trumps team har ført anklagene for en rekke delstatsdomstoler har også disse avvist påstandene om valgjuks.

Sannhet og falske nyheter

Det kan se ut som om Trumps strategi er å gjenta udokumenterte påstander, usannheter og konspirasjonsteorier i offentlighet så ofte at en del mennesker tror på dem. Dette ser også ut til å ha effekt. Flere meningsmålinger i USA viser at det trolig er et flertall av republikanere som tror på hans påstander om at valget er stjålet.

Trumps mangeårige påstander om falske nyheter og at journalister er samfunnsfiender har dessuten bidratt til at mange av Trumps tilhengere ikke lytter til det som kommer fram i media. Slik har Trump bidratt til å undergrave journalister og media generelt og dermed dempe effekten av kritiske spørsmål og søkelys mot sine handlinger.

LES OGSÅ: Håvard Nyhus: Den avtroppende presidenten kan tilby tilhengerne sine det ingen prest kan tilby: skammens forlatelse

Skjørt demokrati

Hans opptreden før og etter valget 3. november viser til fulle at han er villig til å overkjøre de demokratiske spillereglene og dermed utfordre demokratiet. Ikke minst fordi han gjentatte ganger har nektet å svare på om han aksepterer valgresultatet dersom han skulle tape. I etterkant av valget har hans team dessuten bedt om at flere millioner demokratiske poststemmer skal forkastes, til tross for at stemmene er levert inn på lovlig måte.

Dette viser hvor skjørt demokratiet er dersom en demokratisk valgt leder er villig til å overkjøre demokratiske spilleregler og undergrave lovlige valg.

Demokratiet filleristet

Vi håper Joe Biden makter å samle befolkningen i sin presidentperiode, selv om jobben vil bli svært krevende. Samtidig må vi erkjenne at polarisering av USA og Trumps presidentperiode viser hvor raskt et sterkt demokrati kan filleristes og utfordres.

De liberale demokratiene er i sin form sårbare for angrep fra polariserende krefter og ledere med autoritære trekk. Selv om det er store forskjeller på USA og Norge må vi også ta inn over oss at noe liknende kan skje her.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder