Leder

Dyr fred

President Putin bestemte seg til slutt for å gripe inn i krigen mellom Aserbajdsjan og Armenia. Det kom etter at Aserbajdsjan hadde skutt ned et russisk helikopter. Men årsaken var nok mest at Armenia var i ferd med å gå på et militært nederlag.

Det er en dyr våpenhvile Putin skaffet Armenia. De må gi fra seg mesteparten av Nagorno Karabakh. Den armenske republikken Artsakh vil bare bestå av området rundt hovedstaden Stepanakert. Russiske styrker skal sikre en korridor mellom Artsakh og Armenia. Aserbajdsjan får på sin side en korridor som skiller Armenia fra grensen til Iran, og tyrkerne får et nærvær i Stepanakert. Det setter Armenia i en mye mer utsatt posisjon.

Sterke reaksjoner i Armenia

Da avtalen ble kjent mandag kveld, stormet en rasende folkemengde både regjeringsbygningen og parlamentet i Armenias hovedstad Jerevan. Statsministerens kontor ble plyndret og parlamentets president banket opp slik at han fikk alvorlige skader. I går demonstrerte opposisjonspartiene og forlangte statsministerens avgang.

Statsminister Pashinyan kom til makten etter store folkelige demonstrasjoner i 2018. Den korrupte eliten som har styrt Armenia siden Sovjet falt måtte gi fra seg makten, og ønsker nå revansj. De har sterke bånd til Artsakh, og reagerte heftig da Pashinyan i fjor åpnet for forhandlinger med Aserbajdsjan om Nagorno Karabakh.

Dessverre for Pashinyan var Aserbajdsjans president Aliyev lite interessert i forhandlingene og sparket i sommer utenriksministeren som hadde vært ansvarlig for dem. I stedet planla han sammen med Tyrkia en militær offensiv for å ta tilbake Nagorno Karabakh, som formelt sett tilhører Aserbajdsjan.

Mange tapte liv

Hvor mange menneskeliv krigen den siste måneden har kostet, er uklart, men det er trolig flere tusen. De materielle ødeleggelsene i Nagorno Karabakh er store. Armenia var fra før i store økonomiske vansker, og også sterkt rammet av koronaviruset.

Vi må være glade for at kamphandlingene er avsluttet slik at ikke enda flere liv går tapt. Vi håper også at Armenia ikke blir kastet ut i en ødeleggende indre strid, men heller kan samle seg om å komme seg til hektene etter den harde prøvelsen.

Føler seg sviktet

Aserbajdsjan fikk militær støtte fra Tyrkia og våpen fra Israel. Armenia sto alene, og var dermed underlegent. De er nå helt avhengige av Russlands støtte, og den viser seg å kunne bli dyrekjøpt.

Armenerne har sine minner om folkemordet for hundre år siden og massakrene i Aserbajdsjan for tretti år siden. De opplever seg nok en gang sviktet av det internasjonale samfunnet. Det har de grunn til.

LES MER: 

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder