Leder

Dialog er fortsatt å foretrekke

Dialogmøtet mellom Muslimsk dialognettverk og den anti-islamske organisasjonen Sian var mildt oppløftende.

Igjen har polariserende terrorhandlinger rystet Europa. Torsdag morgen ble tre mennesker drept av en islamist i Notre-Dame-kirken i Nice i Sør-Frankrike. Hendelsene kom i en allerede spent situasjon i landet, etter halshuggingen av læreren Samuel Paty, som hadde vist Muhammed-karikaturer i undervisningen.

Naiv tro

– Nå skal det ikke drikkes mer religiøs dialogkaffe med sinte unge menn som dras mot ekstremistiske miljøer, skrev den danske skribenten Rami Zouzou på nettstedet Altinget i helgen. I lys av drapene i Frankrike advarer han mot naiv tro på at det er tilstrekkelig å gå i dialog med muslimer med ekstremistiske holdninger. Zouzou vil ha muslimene på banen, som gode rollemodeller. Han vil at muslimene selv skal demonstrere mot ekstremisme, for ytringsfrihet og for læreres rett til å vise karikaturer, om det er det som må til.

Samtidig hører vi ofte om norske muslimer som er lei av å skulle representere islam, eller å måtte tydelig ta avstand fra islamistisk terror eller andre overgrep som utføres i religionens navn. Vi ba ikke norske kristne ta avstand til Anders Behring Breiviks korsfarer-symbolikk. Norske biskoper ble ikke presset på verdensbildet til Philip Manshaus, selv om han beskrev en religiøs oppvåkning parallelt med at hans høyreekstreme verdensbilde fikk sin form. Det legges et helt annet press på muslimer og muslimske ledere når terror utføres i islams navn.

LES OGSÅ: Selv om SIAN-leder Lars Thorsen synes Yousuf Gilani er menneskevennlig, er han fortsatt usikker på hans intensjoner som muslim

Oppløftende dialog

Islam er ikke én ting, og norske muslimer kan selvsagt ikke stå til ansvar for hva en terrorist gjør i religionens navn et helt annet sted. Samtidig er vi enige i at det er klokt at de gode kreftene blant muslimer i Norge tar initiativer som demonstrerer at de fleste norske muslimer stiller seg bak de samme normene og rettsprinsippene som samfunnet forenes om.

I den anledning var det mildt oppløftende med dialogmøtet som fant sted mellom Muslimsk dialognettverk og den anti-islamske organisasjonen Sian i Drammen på lørdag. Vårt Land har tidligere omtalt dette initiativet fra Yousuf Gilani i dialognettverket. Gilani sier i dagens avis: – Dette dialogmøtet ble ikke holdt for å prøve å få SIAN til å bli muslimer, men for at vi skal kunne forstå hverandre. De sier at det er så hyggelig å møte muslimer én til én, så jeg håper de har fått en bedre forståelse av oss også.

Dialogkaffe

I diskusjonen mellom Sian og Muslimsk dialognettverk er det førstnevnte som fortjener merkelappen ytterliggående. Derfor er det prisverdig at Muslimsk dialognettverk nettopp inviterer til den «dialogkaffen» som Zouzou er skeptisk til. Dialogen har en grense, og dialog betyr ikke å viske ut egne prinsipper. Men det bør likevel i regelen være nettopp dialogen man strekker seg etter.

Les også:

– Den offentlige samtalen er ikke truet av identitetspolitikk, mener Sumaya Jirde Ali

Var det lurt å invitere islamkritiske Sian til debatt om islam? Lars Gule mener nei. Senaid Kobilica ja

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder