Leder

Vårt Land om fest-smitte: Skjerp dere!

Mye tyder på at tålmodigheten har tatt slutt. Men nå er det dessverre på sin plass med en god, gammeldags formaning, skriver Vårt Land på lederplass.

Natt til søndag måtte alle utesteder i Norge stenge ved midnatt. Skjenkestopp er ett av tiltakene regjeringen fredag satte inn for å snu en negativ smittetrend de siste ukene. Det var et klokt valg, tiltaket er ikke en spesielt kraftfull inngripen i folks bevegelsesfrihet.

Det er dessuten helt nødvendig. Dessverre har mange valgt å flytte festene til private hjem og offentlige uteområder. Og selv etter en uke med daglige oppdateringer om smitte fra privatfester flere steder, er det skuffende at så mange gir blaffen i smittevern og setter egne behov foran fellesskapets.

Politiet måtte stoppe fester

I flere deler av landet måtte politiet natt til søndag bruke ressurser på å bryte opp fester med over 100 deltakere. Politiet ber folk tenke seg om.

– Det er helt uforsvarlig med tanke på de smittevernreglene som er kommet, uttalte operasjonsleder, til Nettavisen.

Unge imponerte i mars

Da Norge stengte ned 12. mars, var studenter og ungdommer seg sitt ansvar bevisst. De dro hjem, mange mistet framdrift i studier, mange ble ensomme, men de aller fleste tok konsekvensene av at deres adferd var avgjørende for å hindre smitten i å spre seg. Det var imponerende.

Det som har skjedd nå, tyder på at tålmodigheten har tatt slutt. Og nå før studiestart og fadderuker landet rundt, er det dessverre på sin plass med en god, gammeldags formaning: Vi kan fortsatt ha det gøy, være sammen og bli kjent med nye mennesker, men det er ikke greit med store venners-venner-fester, klemming og tett, fysisk kontakt. Det går rett og slett ikke. Skjerp dere!

Skjør trygghet

Tryggheten vi trodde vi kunne skimte et sted der framme, er skjør. Viruset er her fortsatt. Vi ser det ikke. Vi vet ikke hvor det befinner seg. Vi vet bare at de mest utsatte, de eldre og kronisk syke, fortsatt frykter for sin helse. De som tålmodig overholder smittevernreglene og gir avkall på samvær med sine kjære, har god grunn til å bli oppgitte når de nå erfarer «ungdommens dårskap».

De minst utsatte

Det er særlig skuffende at det ser ut til å være voksne mellom 20 og 35 som tar lettest på smittereglene og at politiet må bruke sine ressurser på denne type meningsløse opprag. Til nå har denne aldersgruppen vært minst utsatt for å bli alvorlig syke av covid-19. Men de må være voksne nok til å klare å sette egne behov til side i noen måneder til.

LES FLERE AV VÅRT LANDS LEDERARTIKLER DENNE UKEN:

• Det er oppløftende å se tegn på en økende interesse for religionens betydning i de kulturhistoriske museene.

• Det Nav-granskerne ikke sier noe om, er hvordan et massivt system kan jobbe med å endre sitt menneskesyn.

• En sokneprest forventet at organisten var til stede under andaktene på personalmøtene i den svenske menigheten. Troen er en gave, ikke et krav.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder