Leder

Turismens gave

2020 var året vi ikke reiste. Savner vi greske strender, spaghetti vongole og synet av vulkanen på Tenerife i det fjerne? Ja. Sliter SAS, Norwegian og norske hoteller? Ja. Kommer vi ut av denne sommeren som hele mennesker? Ja.

I år har mange norske globetrottere måttet vende nesene hjemover. Sosiale medier fylles opp av bilder fra sjø og fjell der vi minner hverandre om «hvilket fantastisk land vi bor i». Det visste vi egentlig, men det er en hyggelig påminnelse. I takt med billigere flybilletter, en mer åpen verden, høyere velferdsnivå og økt forventning om selvrealisering har reising blitt selve meningen med livet for mange. En oval weekend i Natal? Kjør på! Den som går i grava med flest stempler i passet vinner. Det er mye positivt med det moderne menneskets reiselyst. Det er bra for oss å møte andre kulturer, og det gjør kropp og sjel godt å kunne oppleve en hel uke uten regn og blåst. Verden er full av fantastiske natur- og kulturopplevelser som flere burde få oppleve.

Mange forbinder ordet «masseturisme» med noe negativt, men ordet betyr egentlig bare at flere får ta del i det absolutte godet reise og ferie er. Som mange andre materielle goder er det bare en forsvinnende liten del av verdens befolkning som får nyte godt av dette. Samtidig er turisme blitt selve bildet på hva som er galt med vårt moderne liv. Fly ødelegger klimaet, kultur forflates, turister fortrenger lokalmiljø, og sårbar natur meies ned av folkemengder og betong. Det tegnes et bilde av en hedonistisk tornado ikledd flip-flops og linskjorter.

Sannheten er at turisme ikke er noe mer natur- skadelig eller meningsløst enn mye av det andre over-forbruket vi som moderne mennesker unner oss. Unødvendige bilturer, masseinnkjøp av klær, matsvinn, flyfrakt av nettshopping og for store hus. Moder Jord merker ikke forskjell på det og en ekstra tur til Ibiza. Moralsk og smaksmessig rangering av overforbruk er en blindvei, det er utslippsmengden som teller.

Så ja, vi skal ut og reise igjen. Flyene skal gå, og hoteller og handlegater skal fylles. Men pandemien har vist oss at vi greier oss med litt mindre. Neste år kan vi forhåpentligvis igjen rette nesene utover. Som et lite land med åpne økonomi og ekstremt avhengig av internasjonal handel skal vi både her og på andre områder være forsiktige med kravet om «å bare kjøpe norsk».

Men vi skal fly litt mindre, velge mer bærekraftige reisemål, og innrette oss på en slik måte at en større andel av verdens befolkning får oppleve den gaven internasjonal turisme er.

LES MER: 

• Island: Alle turister skal testes i ankomsthallen

• Halal-turisme blant fjord og fjell

• Frykt for skrekkscenarioer når korona sprer seg i fattige og krigsherjede land

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!


Annonse
Annonse

Mer fra: Leder