Religion

Halal-turisme blant fjord og fjell

Det norske reisebyrået Norway Halal Tours tilbyr pakketurer til Norge, tilpasset islamsk lov. – De dekker et hull i markedet, mener Innovasjon Norge.

«Stryn er et av de vakreste stedene i Norge.

Det har en enestående natur som gjør at besøkende priser Allahs (SWT) skjønnhet.»

Den utradisjonelle norgesreklamen er hentet fra Facebook-siden til turoperatøren Norway Halal Tours. Ifølge dem selv er de trolig den eneste leverandøren her til lands som tilbyr pakketurer i Norge som er halal. Halal er i vid forstand alt som ikke er i strid med islamsk lov eller moral.

– For mange muslimer er reisedrømmen å besøke Norge, men for noen kan spesielt maten være en hindring. Den må være halal. I større byer som Oslo er det greit, for der er mattilbudet større, men utenfor byene kan det være vanskeligere å få tak i. Derfor skreddersyr vi pakketurer som inkluderer halal-mat, sier daglig leder Taleeb Khan, som etablerte firmaet for to år siden.

Slik reklamerer Norway Halal Tours for sine pakketurer i Norge på Facebook.
Slik reklamerer Norway Halal Tours for sine pakketurer i Norge på Facebook.

Den tidligere møbelselgeren fra Skjetten har bodd 30 år i Norge og er selv muslim. Privat har han vært på flere ferieturer i hele Norge, deriblant i Nord-Norge hvor han har opplevd både midnattssol og sett nordlyset blafre på himmelen. Også Vestlandet er en personlig reisefavoritt. Det var nettopp der, på en av sine turer til Geirangerfjorden, at han fikk ideen om et reisebyrå med en islamsk vri.

– Jeg kom over en gruppe arabiske turister som hadde ordnet turen sin selv. De hadde bestilt hotell og bil på internett, men ingen av dem de møtte på turen hadde peiling på halal-mat. Derfor måtte de leve av bare fisk og grønnsaker under hele oppholdet, og det var de lei av.

Med Khans forkjærlighet for både islam og norgesturer, ble dermed Norway Halal Tours til.

Korona-brems

Gjennom sine kontakter i Islamsk Råd Norge, som har en egen ordning for halal-sertifisering for kjøtt, vet Khan hvordan han til enhver tid kan skaffe til veie kjøtt som er «tillatt» for muslimer. At kjøttet er halal betyr i norsk kontekst at man ber en takknemlighetsbønn for dyret like før det slaktes. Noe av kjøttet som Kahn tilbyr sine kunder har han for øvrig selv vært med på å velsigne, for eksempel hjort på Østlandet, og reinsdyr lengst nord i landet. Begge deler er frosset ned på lokale restauranter.

Hovedmålgruppen for turoperatøren er muslimske turister fra islamdominerte land, som De Forente Arabiske Emirater, Tyrkia og Malaysia, men på grunn av koronakrisen er det i disse dager skrint med kunder. Nå prøver derfor Khan å henvende seg til norske muslimer.

– Selv om norske muslimer har bodd i Norge i 30-40 år, er det mange som ikke har reist nord for Hamar.

Blant stedene han tilbyr turer til, er Oslo, Stryn, Geiranger, Voss, Odda, Bergen og Nigardsbreen.

Foreløpig har firmaet to heltidsansatte og 6-7 ansatte når det er høysesong. Siden 2018 har han hatt litt over 240 kunder. Samme år omsatte selskapet for 930.000 kroner, men endte med et underskudd på 237.000 kroner. I fjor hadde han en omsetning på rundt 1,4 millioner kroner og et resultat som endte i pluss, opplyser han.

I dag samarbeider firmaet med blant andre Visit Norway, hotellkjeder som Nordic Choice Hotels, Thon, Hurtigruta, Flåmsbana og en rekke lokale restauranter, oppgis det på nettsiden.

Kjønnsdelte svømmebasseng

I en artikkel i The New York Times fra 2019 blir halal-turisme beskrevet som en av de raskest voksende trendene i den globale reiselivsbransjen. Konklusjonen baserer de på en undersøkelse fra Mastercard & Crescent Rating, som sporer halal-vennlige reiser. Siden 2016 har antall muslimske reisende steget med nesten 30 prosent, og de anslår at omsetningen til operatørene innen halal-turisme vil stige fra 180 til 300 milliarder dollar det neste tiåret.

Utenlandske hoteller og turoperatører svarer på etterspørselen med å tilby svinekjøtt-frie menyer på hoteller, flyreiser uten mulighet for å kjøpe alkohol og ferieanlegg med kjønnsdelte svømmebasseng. I turprogrammene er det innlagt pausetider for muslimenes fem daglige bønner.

For Norway Halal Tours er det imidlertid først og fremst maten som skiller dem fra tradisjonelle reiseaktører.

– Men vi tilpasser også bønnetider etter norske forhold. En av de faste bønnene skal bes før soloppgang, en annen før solnedgang. I Norge går sola seint ned og tidlig opp, og da hjelper vi kundene med å finne riktig klokkeslett, sier Khan.

Turistgruppe med høye krav

Audun Pettersen er leder for bærekraftig reiseliv og mat i Innovasjon Norge Reiseliv, og er kjent med det norske selskapet. Han påpeker at halal-turisme foreløpig er lite utbredt i Norge, men interessen for tilbudet er der, mener han.

– Selskapet dekker et hull i markedet, slik vi ser det, sier han.

Han påpeker at jo lengre turistene har reist for å komme til Norge, jo mindre kunnskap har de om landet. Pakkeløsninger som kan skreddersys kundenes preferanser – også religiøse – er derfor attraktive. Det gir en trygg og komfortabel reise.

– Hva kjennetegner målgruppen til Norway Halal Tours?

– Vi ser at mange av gjestene rundt De Forente Arabiske Emirater er det vi kan kalle high end-turister. De har høyt forbruk og høye krav når de kommer til Norge. De ønsker seg gjerne komfort, service og vil gjerne se mange attraksjoner, også ønsker de selvfølgelig mat tilpasset deres religion, sier Pettersen.

LES MER:

---

Halal-turisme

  • En nisje i turistindustrien som retter seg mot muslimer som lever i henhold til islamske leveregler.
  • Benytter seg av hoteller og flyvninger som ikke serverer alkohol, kjønnsdelte svømmebasseng, menyer uten svinekjøtt, tilrettelegging for bønn og lignende.
  • Beskrives som en av de raskest voksende trendene i den globale reiselivsbransjen.
  • Siden 2016 har antall muslimske reisende steget med nesten 30 prosent.
  • Kilde: Wikipedia/Nyt.com

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion