Leder

Meningsboikott

Det er ikke sensur når meninger møtes med sterke motargumenter. Men når meningene fører til sanksjoner mot den som ytrer seg, er det egnet til å skremme vekk synspunkter fra den offentlige debatten. Enda verre er det når personlig hets og trusler brukes.

En rekke kjente amerikanske skribenter og samfunnsdebattanter har gått ut med en advarsel mot det de kaller «cancel culture», som vel kan oversettes med boikott av meninger. De mener dette er en trussel både mot ytringsfriheten og kvaliteten på samfunnsdebatten.

Underskriverne sier at Donald Trump er en trussel mot demokratiet og at man er blitt vant til at høyresiden prøver å undertrykke kritiske røster. Men de retter en særlig pekefinger mot venstresiden, og sier at den viser tendenser til intoleranse, trakassering av annerledes tenkende og forenkling av vanskelige problemstillinger til enkle standpunkter.

Hets og boikott av Rowling

Det legges merke til at en av underskriverne er forfatteren J. K. Rowling, som har pådratt seg vrede fra tilhengere av ny kjønnsteori ved å hevde at kjønn er reelt, og ikke bare en sosial konstruksjon. Hun utsettes nå for hets og boikott, og noen mener vi ikke lenger kan lese Harry Potter-bøkene.

Det er ikke sensur eller undertrykkelse av meninger om ytringer møtes med sterke motargumenter. Men når meningene fører til sanksjoner mot den som ytrer seg, er det egnet til å skremme vekk synspunkter fra den offentlige debatten. Enda verre er det når personlig hets og trusler brukes.

Vi setter grenser

Det er heller ikke sensur når en redaktør utøver sitt redaktøransvar og setter grenser for hvilke synspunkter man ønsker å bidra til å spre i samfunnet. Vi i Vårt Land ønsker - i likhet med de aller fleste norske redaktører - å ha stor takhøyde også for meninger vi ikke deler. Men vi er oss bevisst ansvaret for hva vi bidrar til å fremme i samfunnet, og setter derfor grenser for hva slags ytringer vi tillater.

Det er viktig ikke å forenkle vanskelige spørsmål til slagordpregede standpunkter som brukes til å stemple motstandere. Særlig når enigheten er massiv er det nødvendig å passe på at alternative standpunkter ikke undertrykkes.

LES OGSÅ:

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder