Leder

Vårt Land mener: Positive bidrag fra NRK til en opplyst samtale om tro og religion

NRKs programmer om muslimenes id-feiring og ramadan er et fint tilskudd til den offentlige samtalen om trosutøvelse, skriver Vårt Land på lederplass.

Søndag feires id, som markerer slutten på faste­tiden ramadan for muslimer over hele verden. Etter hvert som flere muslimske innvandrere har bosatt seg i Norge, har også kjennskapen til denne høy­tiden økt. Men fortsatt er det sjelden at muslimsk tro og trosutøvelse blir diskutert eller omtalt i norsk offentlighet.

Unge, kjente muslimer snakker om tro

Tirsdag kveld fortalte fire kjente, unge muslimer om hvordan deres ramadan er. Skam-skuespiller Iman Meskini, NRK-profil Yama Wolasmal, modell og koranlærer Rawdah Mohamed og komikeren Abubakar Hussain snakket i programmet Ramadan med Noman om hva som har formet deres tro og hvorfor de faster. Det var en varm og interessant samtale om tvil, tilhørighet, tradisjon og tro, formidlet med respekt for den rollen religion spiller i manges liv.

Rawdah skal på sin første rød løper under den årlige sommerfesten til motemagasinet Elle. Samtidig forsøker manager Amar å få Rawdah på forsiden av Costume. Lykkes de?0

Rawdah Mohamed er modell, vernepleier og alenemor. I programmet Ramadan med Noman fortalte hun tirsdag om sin oppvekst i en flyktningleir og hvorfor faste og tro betyr noe for henne.

Id-feiring på tv søndag

Søndag skal også NRK vie oppmerksomhet til id-feiringen i programmet Festen etter fasten. Slike TV-programmer om ramadan og id er et fint tilskudd til den offentlige samtalen om religion.

Mindre religion i mediene

I mange år har religion­ fått en stadig mindre plass i mediene­. Det viser en undersøkelse fra Nord Universitet fra i fjor. Der kom det frem at kun 1 prosent av alle artikler i norske regionaviser, handlet om kristenliv, trosutøvelse og religion. NRK har tonet ned kristen forkynnelse og programmer om ulike trosretninger. Det er en prioritering som ikke tar religionens plass i samfunnet på alvor.

Negativt fortegn

Medienes omtale av muslimer og islam har i all hovedsak hatt negativt fortegn de siste årene, viste et stort skandinavisk forskningsprosjekt fra 2018 ledet av Universitetet i Oslo. Dekningen av islam er handler i stor grad om konflikt, krig, ­terror og vold. Det ­bidrar til å forme folks holdninger­.

Overdekning av islam i mediene

Det er ti ganger så mange oppslag om islam som om kristendom i norske medier. Det er en påfallende overdekning av islam, med tanke på at ikke mer enn rundt fire prosent av den norske­ befolkningen er muslimer, mente forskerne. Med dette som bakteppe er det oppløftende å se at NRK bidrar til å nyansere bildet av norske muslimer og deres tro. En opplyst samtale om tro og religion kommer alle til gode.

Vi ønsker alle norske muslimer en god og trygg id-feiring.

• LES OGSÅ: Flere muslimske trossamfunn opplever trusler om terror. Nå bevilges mer penger til sikring. 

• MER NRK-DEBATT: Fikk du med deg debatten om NRK-programmet Helene sjekker inn? Hvor går den etiske grensen for å eksponere demente i TV-programmer? Her er innlegget som startet debatten. 

VL anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder