Leder

Radikalisering på gutterommet

Det er vanskelig å stoppe radikale miljøer fra å spre sitt tankegods. Hvis vi greier å avdekke radikalisering tidlig, kan det avverge tragedier.

De siste årene har vi sett flere eksempler fra ulike land der unge menn er blitt radikalisert og har ­begått grusomme, rasistiske og til dels religiøst motiverte drap. Flere av dem har vært iscenesatt, slik at de fikk mest mulig oppmerksomhet.

Vi har hatt to slik saker i Norge. Den aller mest kjente er tragedien 22. juli, der Anders Behring Breivik drepte mange mennesker både i regjeringskvartalet og på Utøya.

For øyeblikket går rettssaken mot Philip Manshaus, som drepte sin stesøster og deretter forsøkte å drepe muslimer i bønn. Han oppgir at grunnen til drapet på stesøsteren var hennes asiatiske opprinnelse. Angrepet­ mot moskeen var et forsøkt på drepe så mange muslimer som mulig.

Deltok i rasistiske nettmiljøer

Begge deltok i radikale nettmiljøer der rase­teoriene florerer og konspirasjonsteoriene er mange­. Manshaus deltok i et forum der drapsmannen i Christ­church på New Zealand er en helt.

Både de to norske drapsmennene og andre vi kjenner til internasjonalt, er blitt radikalisert på en måte som gjør at de har ­endret seg. Familie og venner har lagt merke til at de har trukket seg tilbake og fått ekstreme meninger. Det samme vet vi om mange av skoleskyterne i USA.

En vond og opprivende barndom har bidratt til at en del av dem har mistet fotfestet. Men dette gjelder absolutt ikke alle. Derimot tyder­ mye på at de har har blitt påvirket av rasistiske­ voldskulturer på nett. De har begynt å tro på konspirasjonsteorier om at hvite mennesker står i fare for å bli nedkjempet. Dermed er de villig til å delta i en kultur- og rasekrig.

Kan avverge tragedier ved å melde ifra

Disse miljøene er farlige. Flere medlemmer har vist vilje til omfattende vold og terror. I Norge er det unge menn fra slike miljøer som har stått for det meste av terroren.

Det er vanskelig å stoppe denne typen miljøer fra å spre sitt tankegods. I Norge jobber PST for å avdekke terrorplanlegging. Men det vi alle kan gjøre er å melde ifra hvis vi opplever at unge mennesker i vår nærhet framstår som radikalisert og har endret seg. Hvis vi greier å avdekke radikalisering tidlig, kan det avverge tragedier.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder