Leder

Vårt Land mener: Urimelig kritikk av Ropstad

Å fremstille Ropstad som en religiøs fanatiker i spørsmålet om helligdagsfri bør flere spare seg. Det framstår både lettvint og urimelig.

Oslo 20200403. 
Barne- og  familieminister Ingolf Ropstad besøker Rema 1000 på Ensjø fredag. Mange ønsker at dagligvarehandelen skal være åpen i påsken. Kjell Ingolf Ropstad  forsvarer regjeringens vedtak om å holde stengt som vanleg.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

De siste dagene har det pågått en opphetet diskusjon om helligdagslukking i påsken. Både Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og smittevernoverlege i Oslo, Tore W. Steen vil holde butikkene åpne hele påska for at færre skal handle samtidig.

Forbrukerminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) har sagt nei til dette. Han er opptatt av at butikkansatte nå trenger en pust i bakken etter særdeles tøffe uker, og at folk heller bør være bevisst og spre handlingen på dagene butikkene allerede er åpne.

Hensynet til butikkansatte

Etter alt å dømme har Ropstad lyttet til både arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene. Bransjedirektør i Virke Dagligvare, Ingvill Størksen sier det slik: «Om Raymond Johansen får viljen sin, får en mengde mennesker som har slitt hardt for å holde hjulene i gang den siste tiden, avlyst hele påsken på kort varsel. Det gjelder ikke bare butikkansatte, men også slitne arbeidere i alt fra distribusjon til produksjon av mat». LOs nestleder sier omtrent det samme.

Regjeringens helhetlige ansvar

Til tross for at Ropstad lyttet til bransjen, blir han nærmest stemplet som en religiøs fanatiker. Aftenpostens politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim sier det slik: «Verden står midt i kampen mot en pandemi. Men for Ropstad er det fremdeles noe som er hellig. Nemlig stengte butikker på røde dager».

Det er forståelig at smittevernoverlegen tar opp denne problemstillingen. Men en regjering må ta en totalvurdering. Denne må også innebære hensyn til de butikkansattes helse- og arbeidsbelastning i en svært krevende situasjon.

Det er mulig å planlegge

Så er det heller ikke slik at butikkene stenger en hel uke. Det er kun tre ekstra dager det er snakk om: torsdag, fredag, og mandag. Det betyr at folk må handle ekstra inn til disse tre dagene, når de først er i butikken. Dette har folk lenge vært klar over. Dessuten er det mulig for alle å planlegge litt ekstra, slik at færrest mulig er i butikken samtidig. Slik kan vi alle ta hensyn til butikkansatte som i ukene og månedene som kommer fortsatt skal stå i en krevende situasjon.

Argumentet om at de røde dagene er «hellige» for Ropstad bør flere spare seg. Det framstår både lettvint og urimelig.

LES OGSÅ: Krangler om åpen butikker i påsken

LES OGSÅ: Strid om søndagsåpne butikker som korona-tiltak

LES OGSÅ: Berit Aalborg: Hjelpeløst frieri

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder