Nyheter

Strid om søndagsåpne butikker som korona-tiltak

Helsedirektoratet ønsker færre kunder i butikkene. Fylkesmannen i Rogaland gir Rema lov til å ha søndagsåpne butikker, for å spre handelen på flere dager.

Fylkesmannen i Rogaland mener helsemyndighetenes ønske om handel på flere dager må lyttes til. Derfor varsler fylkesmann Lone M. Solheim at de fortløpende vil vurdere søknader fra andre dagligvarekjeder som ønsker å holde sine butikker søndagsåpne.

Men dispensasjonsvedtaket som fylkesmannen fattet tirsdag skaper strid:

– I dagens krevende situasjon, vil åpning for søndagsåpne butikker i verste fall kunne ha motsatt effekt. Vi ber derfor om at søndagsåpne butikker ikke tillates som et smitteforebyggende tiltak, skriver hovedorganisasjonen Virke i et brev til statsråden som forvalter helligdagsfredloven, barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF). Virke organiserer handelsnæringen i Norge.

• LES MER: Knut Vollebæk er koronasmittet: – Viruset vil forandre verden, forhåpentligvis til det bedre

Ønsket søndagsåpne butikker

Da Solberg-regjeringen gikk på i 2013, varslet den at dagligvarebutikkene skulle bli søndagsåpne, men etter en langdryg, politisk kamp ble planen skrinlagt i 2018. Stortingsflertallet, Arbeiderpartiet, Senterpartiet, KrF og SV, sa nei til liberalisering av reglene for søndagshandel.

Sp: Kan bli utslitte og syke

Nå gjentar Senterpartiet nei-et. Partileder Trygve Slagsvold Vedum mener dagens lovverk må ligge fast:

– Det klokeste og letteste er at regjeringen sier veldig tydelig nei til en slik åpning, sier han til NTB.

Først og fremst er det hensynet til de ansatte som opptar Sp-lederen. Butikkansatte er eksponert for koronasmitte og står allerede på for fullt for å holde hjulene i gang. Økt belastning som søndagsåpning vil gi, kan føre til at de som skal betjene butikkene, blir utslitt eller syke, frykter Vedum.

– Norsk dagligvarebransje er under veldig press, og det er kjempeviktig at den nå fungerer.

Tre søndager

Rema-konsernet søkte Fylkesmannen i Rogaland om dispensasjon fra helligdagsfredloven 13. mars. De søkte om å få holde alle butikkene i Rogaland åpne tre søndager, 22. mars, 29. mars og 5. april i tidsrommet 09.00 – 21.00.

Tirsdag svarte fylkesmannen: Søknaden er innvilget.

• LES MER: Hjelpearbeider: Sykehus avviser syke flyktninger

Ønske fra Helsedirektoratet

Bakgrunnen for Remas søknad er et råd Helsedirektoratet gikk ut med sist uke:

«Ut fra smittevernhensyn vil likevel Helsedirektoratet anbefale at søndagsåpne butikker holder åpent og at tiltak som gir mulighet for avstand mellom kunder, og også mellom kunder og butikkansatte, vektlegges ved vurderingen. I tillegg bør matbutikkene oppfordres til å følge hygieneråd.»

Rema: Lavere smittefare

I dispensasjonssøknaden skriver Rema derfor at søndagsåpne dagligvarebutikker vil være i tråd myndighetenes anbefalinger: «Færre forbrukere samtidig i butikklokalet vil gi mindre nærkontakt mellom mennesker og dermed lavere smittefare og færre smittede og syke. I tillegg vil det å gi forbrukerne en ekstra handledag øke kapasiteten til å forsyne dem tilstrekkelig i en periode med sterkt økt etterspørsel.»

Rema peker på at dagens søndagsåpne butikker er de små Brustadbuene der kundene står tett i tett, noe som innebærer økt smittefare. Rema mener at med «den ekstraordinære etterspørselen man nå opplever, vil dette bare forsterke seg».

Fylkesmannen lytter til direktoratet

I vedtaket vektlegger Fylkesmannen i Rogaland nettopp Helsedirektoratets ønske om å få spre handelen på sju dager. Fylkesmann Lone M. Solheim skriver at den vektlegges «tungt»: «Å holde åpent i hele butikkflaten i en periode fremover anses som fornuftig for å unngå trengsel i butikkene.»

Fylkesmannen er også åpen for å gi dispensasjon utover de tre kommende søndagene, «dersom det viser seg å være nødvendig».

Ropstad: Særlige grunner

Kjell Ingolf Ropstad varsler ikke at han vil overprøve Fylkesmannen i Rogalands vedtak. Til NTB sier han at «det ikke grunn til generell åpning for søndagsåpne butikker»:

– Det er viktig at butikkene arbeider for at kundene skal holde avstand og at det er godt renhold. Loven åpner også for at fylkesmennene kan gi dispensasjon fra åpningstidsbegrensningene i helligdagsfredloven i enkeltsaker. Det krever en konkret og velbegrunnet søknad, og særlige grunner, sier KrF-statsråden.

LES MER:

• Småbarnsmor med hjemmekontor: «Det startet idyllisk, men det varte i bare 20 minutter»

• Kirkens Bymisjon: – Det er svært utfordrende for den psykiske helsen å bli overlatt til seg selv?

• Psykiatriske pasienter ble sendt hjem etter koronasmitte på Lovisenberg Diakonale Sykehus

• Koronaepidemien kan hjelpe på ensomhet, mener psykolog

---

Søndagsstengt

  • Det er loven om helligdager og helligdagsfred, vedtatt 24. februar 1995, som i dag regulerer adgangen til butikkåpent på søndager og helligdager.

  • Ifølge loven skal butikker holde stengt på søndager og helligdager, og etter klokken 16 på jul-, påske- og pinseaften. Men loven har noen unntak, og Fylkesmannen er gitt myndighet til å innvilge dispensasjoner.

---

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter