Leder

Dødshjelp og liberalisme

Ønske om frihet fra en stat som er villig til å ta livet ditt, kan være et liberalt ståsted. Som alvorlig syk vil du slippe ansvaret for å kjenne på om du skal bruke statens dødshjelp.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Trine Skei Grande har kastet seg inn i parti-­ striden om aktiv dødshjelp. Venstre-lederen advarte i Vårt Land mot en stat som «tar liv av sine borgere».

Dersom Venstre sier ja til aktiv dødshjelp, vil partiet bli det andre her til lands som åpner for ­eutanasi. Frp vedtok en formulering om dette i sitt 
prinsipprogram i 2009.

God argumentasjon fra Skei Grande

Vi mener Skei Grandes argumentasjon er god. Men hun får kritikk. En av kritikerne er Minervas Jan Arild Snoen. Han skriver på Twitter: «Et Venstre som er ikke er liberalt, er det rett og slett ikke bruk for».

Men Snoens synspunkt er på ingen måte den eneste liberale posisjonen i denne debatten. Tvert imot kan man være liberal, men si nei til en stat som tilbyr deg å ta ditt liv. Et liberalt ståsted kan like gjerne være å ha frihet fra en statlig inngripen: At du har frihet fra en stat som er villig til å drepe deg. Hvis du er syk eller svekket, vil du til enhver tid slippe ansvaret for å kjenne på om du skal benytte deg av statens dødshjelp.

Dessuten betyr ikke et liberalt samfunn et ­grenseløst samfunn. Alle liberale samfunn vil ha lover og regler som regulerer våre liv. Også når det gjelder død og liv.

I mange miljøer der moderne liberalisme råder, aner vi konturene av et menneskesyn hvor individet alene er sin egen normgiver. Men mennesket lever ikke i et vakuum. Mennesket er ikke adskilt fra samfunnet og dets ­normer. Hvert individ er påvirket av de signalene samfunnet, gjennom sin lovgivning, sender ut.

Velge sin egen død

Hvis samfunnet sender ut signaler om at enhver må velge sin egen død, kan det også gi signaler om at ethvert menneske bør velge sin egen død for å være et autonomt individ. Særlig de som lider eller trenger helsehjelp. En åpning for aktiv dødshjelp sender sterke signaler om hva som er et verdig liv og hva som ikke er et verdig liv. Dette signalet vil nå de aller fleste som er syke og frykter å ligge samfunnet til byrde.

Vi frykter at et ja til aktiv dødshjelp kan føre til et indirekte press på sårbare mennesker til å avslutte sitt eget liv. Vi håper derfor Venstre følger sin leder.

LES OGSÅ: Krefter i Venstre vil ha omkamp om dødshjelp

LES OGSÅ: Berit Aalborg om Venstre: «Det er den draumen»

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder