Nyheter

Vil finte inn Venstre-ja til dødshjelp

Krefter i Venstre vil ha omkamp om å åpne for varianter av dødshjelp. Delegater reiser saken på landsmøtet neste helg.

– Det er en liberal rettighet å få bestemme selv når man vil avslutte livet, heter det i begrunnelsen for fremstøtet fra Skedsmo-varaordfører Boye Bjerkholt og to delegatkolleger i Viken Venstre.

Selv om redaksjonskomiteen har valgt seg distriktspolitikk, næringspolitikk, skole, fiskeri, overvåking og tannbehandling som prioriterte hoveduttalelser på landsmøtet neste helg, jobber enkeltprofiler for en ny runde om dødshjelp.

LES OGSÅ: Ny måling: Rekord-Sp banker Frp – Venstre på 1-tallet

«Bestemme selv»

For to år siden oppsto det et splittende oppgjør da Venstre debatterte om utredning av aktiv dødshjelp skulle bli partiets politikk. Da skulle partiet vedta nytt partiprogram.

Foran årets Venstre-landsmøte ønsket kretsen rundt Bjerkholt å reise debatten på nytt og snu Venstres holdning.

– Retten til å bestemme over eget liv, bør også gi rett til å bestemme over når livet skal ta slutt. Venstre vil utrede assistert selvmord og aktiv dødshjelp, heter det i forslaget.

Selvmordsbistand

Fra Vestfold Venstre var det levert inn et beslektet forslag. Fylkeslaget vil åpne for den såkalte «Oregon-modellen». Modellen tillater ikke aktiv dødshjelp i form av eutanasi (dødbringende injeksjon). Men den åpner for at svært syke under visse vilkår kan få hjelp til selv å avslutte livet sitt.

– Det er etisk svært betenkelig å nekte mennesker sin siste vilje når de er i en livssituasjon med kritisk sykdom uten utsikt til helbredelse, heter det i begrunnelsen for forslaget.

LES OGSÅ: Sp-veteran om eget parti: Vår grønne profil er ikke skarp nok

Jobbe temaet inn

Kilder sentralt i Venstre erkjenner at landsmøtet kan komme til å vrake en eller to av de utvalgte hovedresolusjonene. Det er her Bjerkholt ser en sjanse.

– Vi har ikke helt bestemt oss for hvordan vi vil gå frem, men vi jobber for å få uttalelsen debattert og behandlet. Å åpne for aktiv dødshjelp er blitt aktualisert gjennom flere presseoppslag den siste tiden, sier Bjerkholt.

En omkamp?

– Dere ønsker altså en omkamp fra landsmøtet for to år siden?

– Ja, temaet er blitt debattert før. Men det er viktig å holde debatten levende. Derfor bør vi bruke tid under landsmøtet til å drøfte slike etiske problemstillinger. Spørsmålet om aktiv dødshjelp er et liberalt dilemma, sier Bjerkholt.

LES OGSÅ: Agenda: Sentrum er ikke dødt. Og KrF er ikke borgerlig bundet inn i evigheten

Programkamp

Det er først og fremst Unge Venstre som har kjempet internt i Venstre for å legalisere dødshjelp. Men da partiet jobbet frem forslag til stortingsprogrammet som gjelder i dag, sto et mindretall inne for en formulering om å legalisere eutanasi (dødshjelp).

Men før landsmøtet inneholdt det endelige forslaget et forslag om å «utrede muligheter for» dødshjelp. Blant dem som støttet denne middelveien var stortingsrepresentant Guri Melby. Abid Q. Raja og Terje Breivik tok dissens og ba om å fjerne punktet.

Grande brukte krefter

Da landsmøtet avgjorde saken ble åpningen for dødshjelp vraket. Men så mye som en tredjedel av landsmøtet stemte for å utrede dødshjelp.

En av dem som advarte sterkest mot å gjøre et slikt vedtak, var partilederen personlig. Trine Skei Grande la sin autoritet inn for å stoppe forslaget og sa dette i debatten:

– Min holdning er prinsipiell: En stat tar ikke liv. En stat skal ikke drepe sine borgere. Dette er ikke statens oppgave i et liberalt samfunn. Om staten godtar å ta liv av egne borgere, gjør staten den mest ultimate feilen som en stat kan gjøre, sa Grande.

LES OGSÅ: – Når jeg hører Elvestuen på radio får jeg lyst til å sette bilen på tomgang

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter