Leder

Godt, men ikke nok

Engangsløsninger for ureturnerbare asylsøkere burde ­omfattet flere av dem lever i et vakuum i Norge.

Mandag kveld sendte Justis- og beredskaps­departementet ut på høring et forslag som innebærer at utlendinger med lang oppholdstid i Norge kan få oppholdstillatelse. Regjeringen vil ha en midlertidig endring i utlendingsforskriften.

Grunnlaget for denne ­engangsløsningen ligger i Granavolden-plattformen. Forslaget bærer preg av at det er et kompromiss mellom disse fire partiene. Det er en forskrift som kun gir opphold til et titall av de rundt 3.000 ureturnerbare asylsøkerne som ­befinner seg i Norge. Kravene for å komme inn under engangsordningen er en kombinasjon av alder og botid. Man må ha bodd i Norge i minst 16 år.

Engangsordningen gjelder kun for den som får opphold. Det legges ikke opp til noen ­regulering for familiemedlemmer. Det betyr at dersom en ­eldre ureturnerbar person får opphold, kan familie ­risikere å ikke få det.

Dessuten er det strenge regler for dokumentasjon. Dersom en asylsøker ikke har dokumentert identitet fra hjemland, vil man ikke få opphold mer enn ett år av gangen. Dette punktet vil ramme dem som ikke har mulighet til å skaffe slik dokumentasjon, eller dersom dokumentasjonen som skaffes fra landet ikke blir godkjent.

En kuriositet er at Frps Sylvi Listhaug sier til NRK at Frp aldri ville gått med på dette, og da ­særlig at regjeringen stoppet utsendelsen av den aktuelle gruppen fram til forskriften trer i kraft. Dette er en etterrasjonalisering av Frp, og medfører ikke riktighet. Frp sto bak enigheten som nå omgjøres til forskrift. At regjeringen da setter utsendelsene av denne gruppen på vent, er en naturlig konsekvens. Dersom man sender ut denne gruppen, vil de ikke ha mulighet for å benytte seg av ordningen.

Særlig KrF skal ha honnør for å ha kjempet gjennom engangsordningen, særlig når vi vet hvor stor motstanden var fra Frp. Men også Venstre og Høyre har vært viktige for at forskriftsendringen kommer. Justisminisiter Monica Mæland har prioritert denne løsningen, og har også sørget for å utsette utsendelser.

For personene det er snakk om er denne ­engangsløsningen svært viktig. Men ordningen ­burde omfattet flere mennesker av de ureturnerbare som ­lever i et vakuum i Norge. Det bør regjeringen ­vurderer i neste runde.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder