Leder

Falske nyheter om virus

Vaksinemotstandernes viktigste redskap, er spredning av falske nyheter via sosiale medier.

Når delte du sist en Facebook-post der du bare hadde lest overskriften?

Hvis du er som en gjennomsnittlig bruker av sosiale medier, gjør du det ganske ofte. Seks av ti poster som dukker opp i din Facebook-tråd, er artikler som ikke er lest og dermed heller ikke kritisk vurdert av den som deler den.

Spredningen av falske nyheter er et økende problem. Verdens Helseorganisasjon (WHO) har plassert vaksineskepsis på listen over verdens ti største utfordringer for folkehelsen. Og vaksinemotstandernes viktigste redskap, er spredning av konspirasjoner, myter, anekdoter og falske nyheter via sosiale medier.

Ukjent virus. Akkurat nå får koronaviruset, også kalt Wuhan-viruset, mye oppmerksomhet. Viruset kan gi en lungeinfeksjon. Til nå er rundt 300 mennesker døde og 14.000 er smittet, de fleste får bare milde symptomer, ifølge WHO. Det første dødsfallet utenfor Kina kom nå i helgen. Smitten er også kommet til flere nordiske land.

Viruset kan komme fra flaggermus, hadde sitt første kjente utbrudd i storbyen Wuhan i desember og ble identifisert av helsemyndighetene 7. januar.

Facebook tar grep. Det er selvsagt skremmende med ukjente virus, og feilinformasjon er bare med på å skape uro. Allerede etter noen dager ble flere falske nyheter om viruset spredt i sosiale medier.

Blant annet ble det hevdet at viruset har vært kjent i mange år og at det finnes en patentert vaksine mot det. Dette stemmer ikke. En annen feilaktig myte som nå spres, er at Bill og Melinda Gates Foundation skal ha noe med virusutbruddet å gjøre. Fredag gikk ­Facebook selv ut og advarte mot feilinformasjon om viruset. Selskapet setter nå inn kraftige tiltak for å begrense spredningen av falske nyheter.

Nøkternhet. Det finnes per nå ingen vaksine mot sykdommen, og den kan utvikle seg til en pandemi. I slike situasjoner er det å anbefale å la være å dele «utrolige historier» som dukker opp på Facebook. Verdens Helseorganisasjon, Det Europeiske Smittevernbyrået og vårt eget Folkehelseinstitutt følger utbruddet tett og viser nøkternhet. Det bør også vi gjøre.

MER OM FALSKE NYHETER:

Eldre deler i større grad falske nyheter

Rykter og fake news hindrer ebola-hjelp

Først da min amerikanske brevvenn plutselig ble borte, gikk det opp for meg at hun kanskje ikke eksisterte i virkeligheten.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder