Leder

Torbjørn Røe Isaksen er en moderne mann

Røe Isaksens tydelige valg kan bidra til å brøyte vei for andre menn som ønsker å være mer sammen med sine barn.

Torbjørn Røe Isaksen sier nei til å bli nestleder i Høyre. Det meldte Aftenposten mandag. Han venter snart sitt tredje barn og sier blant annet: «Så jeg får mer enn nok å holde på med».

På den ene siden er det trist at Røe Isaksen takker nei til å gå inn i Høyres ledelse, slik mange i partiet ønsker han skal gjøre. Han er en klok politiker med stor integritet og stor evne til å trekke lange og prinsipielle linjer i politikken. Både Høyre og Norge ville tjent på å ha ham i en framskutt posisjon.

Brøyter vei for andre menn

Likevel har vi stor respekt for Røe Isaksens valg. Det viser at han er en moderne mann som ønsker å ta sin del av ansvaret for barna og ta aktiv del i deres barndom. Mange kvinner har tatt slike valg gjennom tidene. Tradisjonelt har menn overlatt dette ansvaret til mor. Røe Isaksens tydelige valg kan dermed bidra til å brøyte vei for andre menn som ønsker å være mer sammen med sine barn.

LES OGSÅ: Denne skrev Røe Isaksen i Vårt Land rett før terrorhandlingen i moskeen i Bærum: - Muslimhat er en sikkerhetstrussel

Når vi anerkjenner Røe Isaksens valg betyr det imidlertid ikke at vi nedvurderer småbarnsforeldre som har toppverv mens de har små barn, slik mange­ kvinner har vært utsatt for. Mange klarer denne ­balansen godt. Likevel er det viktig å peke på at det å kombinere små barn og karriere, ikke må være en heroisk, individuell kamp.

Det må legges til rette

Derfor er det uhyre viktig at vi legger til rette for at det er mulig å bruke mer tid på små barn i ­perioder, og likevel være en del av norsk topp-politikk ­eller andre krevende­ verv og jobber. Både gjennom tilrettelegging for den som innehar vervet, men også ved å legge til rette for at en person kan trappe ned en periode, for så å komme tilbake senere.

Vi trenger både kvinner og menn i politikken og resten av arbeidslivet som har erfaring fra livet med barn, og som tar med seg sine erfaringer inn i politikk og arbeidsliv. Dessuten trenger mange menn forbilder eller noen som brøyter vei for at også fedre kan tenke slik. Derfor er de signalene Røe Isaksen sender ut, gjennom sine valg, viktige.

LES OGSÅ:

• Ap: Røe Isaksen finner holdninger han advarer mot i egen regjering

• Vi følge Stålsett i fengsel

Erna Solberg innrømmer at de har undervurder diskriminering mot utenlandsadopterte

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder