Leder

Et demokratisk problem

Situasjonen i Catalonia blir bare mer tilspisset og mulighet for dialog verre

Bilder av blødende bestemødre. Demonstranter blir dratt langs bakken etter håret. Uniformerte menn som gikk inn i stemmelokalene og rev med seg stemmeurner. Katalanske brannmenn som blir angrepet av politiet når de prøver å beskytte folk på vei til stemmelokalene.

Dette er Spania i 2017. Bildene og rapportene fra Barcelona de siste dagene, minner ikke mye om et fredelig demokrati. Over 800 mennesker hadde behov for legehjelp i det som var en overraskende brutal framferd fra politiets side. Alle visste det ville bli en vanskelig dag, men at det skulle resultere i mange hundre skadde, hadde de færreste forestilt seg.

Mange, men slett ikke alle i Catalonia, ønsker løsrivelse fra Spania. Splittelsen i regionen på dette punktet, er altså betydelig. Det viser også oppslutningen om valget, som bare var på 42,3 prosent. 90 prosent av disse svarte forøvrig ja.

I dag har Catalonia en regional administrasjon med begrenset makt. Men den er svært viktig. ­Regionen er Spanias rikeste og står for 19 prosent av landets brutto nasjonalprodukt. Den blir blant annet kalt «Spanias fabrikk». Motstandere av løsrivelse kaller katalanere en økonomisk elite, som ikke ønsker å dele ressursene med resten av landet.

Uansett hva man mener om løsrivelse eller ikke, er det ingen tvil om at hendelsene, slik vi så i helgen, bare vil føre til mer splittelse og polarisering. Et eksempel var at fascistisk symbolikk og Franco-sanger ble hørt i støtte-demonstrasjoner til statsminister Mariano Rajoy, som leder den konservative mindretallsregjering. Det gir ubehagelige assosiasjoner.

Situasjonen virker dårlig håndtert av begge parter. Men statsminister Mariano Rajoy må bære det største ansvaret. Han ga opprørspolitiet og den halvmilitære sivilgarden vide fullmakter. Pepperspray, gummikuler, batonger og maskert opprørs­politi skaper et forståelig sinne mot Madrid og fungerer ekstremt mobiliserende på katalanerne.

Situasjonen blir bare mer tilspisset og mulighet for dialog verre. Når FNs menneskerettighetssjef ber Spania gjennomføre en grundig granskning av volden, er det et tydelig signal om at det har gått alt for langt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder