Sjelden har ungdom og et ungdomsparti tatt regien så tydelig som vi var vitne til i Trøndelag Ap denne uka. Det var tidligere og nåværende AUF-ere som sørget for at Trond Giske lørdag ikke ble valgt til leder i Trøndelag Ap.

Selv om AUFs egen lederkandidat. Marit Bjerkås, ikke fikk ble leder, må AUF sies å ha vunnet et viktig slag om fylkespartiets sjel. Dessuten kom Bjerkås inn i fylkesstyret som kvinnepolitisk ansvarlig. Det er trolig et plaster på såret for AUF.

AUFs rolle i Giske-saken ble dessuten understreket da en samlet og stor AUF-delegasjon forlot årsmøtesalen da Giske holdt sitt innlegg rett for ledervalget.

LES OGSÅ: Giske på det dramatiske fylkesmøtet: Jeg skal klare meg godt

Fryktkultur

Fra talerstolen på årsmøtet snakket de modige ungdommene om den ukulturen mange unge kvinner har måttet leve med i fylkespartiet. Flere av dem var glad for at metoo endelig var kommet til Trøndelag.

I et følelsesladet innlegg snakket leder i Trondheim AUF, Tyra Joarsdottir, om denne fryktkulturen: «Det er tøft å bli minnet på at vi ikke har turt å si ifra. At fryktkulturen har holdt oss tilbake fra å skape de endringene som er nødvendig. Samtidig har det vært en glede for meg å se at vi endelig tar oppgjøret. Endelig tar vi oppgjøret med en fryktkultur som har dytta ut dyktige kvinner. Endelig tar vi oppgjør med en fryktkultur som har styrt Ap så lenge jeg kan huske».

Også leder i Trøndelag AUF, Håkon Einarsve, og tidligere leder i Trondheim AUF, Julie Indstad Hole holdt kraftfulle innlegg om ukulturen i Ap på årsmøtet. De slo alle fast at denne nå må ta slutt.

Startet også med AUFere

Den aller modigste i de siste dagers Giske-drama var likevel den tidligere AUF-eren som sørget for at ballen begynte å rulle i Trøndelag. Ellen Reitan gikk denne uka ut med et innlegg på Trønderdebatt der hun beskrev hvordan det var å være ung kvinne i partiet. Hun angrer på at hun ikke varslet da hun var 17, 20 og 23 år. Innlegget fikk stor oppmerksomhet i nesten alle riskmedier og skapte et nytt momentum i fylket.

Deretter gikk en annen tidligere AUFer, Sandra Skillingsås ut i Adresseavisa og fortalte om både en seksualisert omgangstone på valgkampkontoret og en svært ubehagelig nachspiel-opplevelse med Trond Giske. Begge innleggene gjorde sterkt inntrykk i hele Trøndelag Ap, som ofte har omtalt metoo-sakene som et Oslo-fenomen, noe som eksisterer i den såkalte «Oslo-bobla».

Trakk støtten til Giske

Det var også AUF som fikk ballen til å rulle i valgkomiteen. Da Reitan og Skilligsås hadde fortalt sine historier, trakk Trøndelag AUF hele sin støtte til Giske som fylkesleder. Det førte til at valgkomiteen ble innkalt til krisemøte, og skrotet innstillingen på Giske.

Giskes tid forbi

Allerede i går ble det klart at Giske også trakk seg fra stortingsnominasjonen for neste periode. På Facebook skrev han at belastningen ble for stor. Det er ikke vanskelig å forstå. Både for Giske selv og hans familie.

Nå skal det sies at de aller fleste i AUF og Ap har vært villige til å tilgi Giske etter at han beklaget sin oppførsel. Det som har plaget mange, er at han likevel har fortsatt kampen mot flere av varslerne. I Ap mener dessuten flere at Giske-fløyen aktivt har bidratt til å spre et bilde av at varslerne har en politisk agenda. Og at denne går langt forbi selv varslene. Dessuten har dette blitt blandet sammen med en idé om av at noen i Oslo driver en aktiv maktkamp mot Trøndelag.

AUFs mot

Ingvild Kjerkol ville ikke blitt valgt til leder dersom ikke AUF-ere i Trøndelag hadde tatt et aktivt oppgjør med den utstrakte ukulturen i fylkespartiet.

I politikken er få egenskaper viktigere enn mot, slik disse ungdommene viste. Det bør Kjerkol ta med seg i sitt arbeid for å bygge opp partiet.

Lørdag kveld viser VG-bilder at Kjerkol feire ledervervet med en middag med Trond Giske. Dersom hun skal makte å samle partiet i tiden som kommer, burde hun kanskje heller feiret med de modige med de modige AUFerne som satte så mye på spill.

• Ingvild Kjerkol valgt til leder av Trøndelag Ap - tok et et kraftig oppgjør med valgkomiteen