«Støre, Bastholm og Grande best i debatten»
Både Jonas Gahr Støre og Une Aina Bastholm gjorde det godt i partilederdebatten i kveld, mot en statsminister som framsto litt sliten. Trine Skei Grande var stjerna på borgelig side.
Kveldens partilederdebatt var ingen stjernekveld for regjeringspartiene. Statsminister Erna Solberg er vanligvis en av Norges beste politiske debattanter og har vunnet mange debatter de siste årene. Men hun var ikke på sitt beste i kveld. Selv om hun er erfaren og kan flyte på god oversikt, framsto hun litt sliten. Solbergs svakeste punkt i debatten var at hun ikke greide å gjøre rede for hvordan hun skal sy sammen de sprikende holdningene blant regjeringens fire partier i synet på klima og bompenger.
Solberg fikk heller ikke særlig drahjelp fra Siv Jensen og Kjell Ingolf Ropstad. Ingen av dem presterte på sitt beste, selv om begge tidvis glimtet til. Den som gjordet det aller best på borgelig side var Venstres Trine Skei Grande. Hun framsto tydelig og på offensiven. Det var hun som best fikk fram regjeringens seiere i klimapolitikken.
VIDEO: Lysbakken og Grande på offensiven - Støre overrasket
Tydelig Jonas
Aps leder Jonas Gahr Støre hadde sin definitivt beste debatt hittil i valgkampen. Til tross for at han ikke fikk ordet den første runden i klimadebatten kom han sterkt inn i debatten da han fikk ordet. Han framsto skjerpet og hadde tydelige og enkle poenger. Tidvis framsto han humorisk.
Overraskende nok vant han debatten mot Kjell Ingolf Ropstad om valgfrihet til familiene. Dette var en debatt Ropstad selv hadde ønsket. Da Støre trakk fram abortsaken i debatten om valgfrihet, virket det nærmest som om Ropstad mistet litt fokus. Etter det maktet ikke Ropstad å nå gjennom med sine argumenter. Det beste eksempelet var runden om skolemat kontra matpakker. Ropstad framsto dels urutinert og litt teoretisk når det gjelder tidsklemma for norske familier.
Der kunne Støre vise til lang erfaring gjennom mange år med unger i skolen og smøring av 8000 matpakker. En erfaring mange foreldre med barn i skolen vil kjenne seg igjen i. Ropstad ble også svar skyldig da Støre utfordret ham på at offentlig skolemat vil hjelpe de 2-3 i hver klasse som ikke får matpakke med hjemmefra.
LES OGSÅ: Støre bannet i hardt oppgjør med Ropstad
Bastholm overrasket
En av kveldens overraskelser var Une Aina Bastholm. Hun har vist i tidligere debatter at hun kan være en glitrende debattant. I kveld framsto hun engasjert og til tider nesten sint. Men dette framsto ikke påklistret. Det framsto som et ektefølt klimaengasjement som ga henne troverdighet.
Audun Lysbakken hadde definitivt en god kveld, og fikk inn mange finter til blå siden av politikken. På målinger ligger SV høyt om dagen. Dette bar partilederen preg av. Mens han tidligere har blitt fintet ut av en aktiv Rødt-leder, framsto han i kveld som leder på radikal side.
Leder for Bompengepartiet i Bergen, Trym Aafløy, var kveldens utfordrer. Han kom kun inn i en del av debatten. Han fikk fram flere av sine poenger, men falt helt gjennom da Siv Jensen konfronterte ham med partiets mangel på generell politikk. Trolig traff han sine tilhengere, men ensakspartiet ble avkledd som nettopp det: Et ensaksparti.
Kveldens debatt var på mange måter startskuddet for den mest aktive valgkampen. Den framsto til dels kaotisk. Samtidig var det fine avbrekk med dueller mellom to og to politikere. Slike dueller får vi trolig se mer av gjennom valgkampen.