Nyheter

Solidaritet

Én parole handlet om klima i LOs arrangement 1. mai. Betegnende nok setter LO klimakampen inn i et perspektiv for jobbskaping. «100.000 klimajobber nå», sto det på banneret.

Norsk fagbevegelse har dessverre aldri stått i fremste rekke for å løse klimautfordringene. Hensynet til arbeidsplasser og fagforeningsmedlemmenes ve og vel har fått fortrinn. Fagbevegelsens tilbakeholdenhet har historisk sett hatt betydelig smitteeffekt på Arbeiderpartiets holdning.

Under Jonas Gahr Støres ledelse er det tegn som tyder på at Ap går i retning av en klimapolitikk som i sterkere grad vil utfordre partiets tradisjonelle støttespillere. Det handler ikke bare om arbeidsplasser, men om hvordan vår gigantiske nasjonale formue skal forvaltes i et større perspektiv.

Førstkommende mandag blir det en interessant høring i Stortinget om oljefondets virksomhet – også kjent som Statens pensjonsfond utland. Fondets investeringer skal sikre en størst mulig avkastning på vegne av alle nordmenn. Fondet har fått mye kritikk for at det investerer i internasjonale miljøverstinger.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Kritikken ser ut til å påvirke forvalterne på en god måte. Oljefondet har så langt i år solgt seg ut av rundt 20 selskaper som ikke har god nok standard når det gjelder klimautslipp, miljøødeleggelser og andre samfunnsmessige forhold. Denne typen nedsalg har pågått i lang tid, og siden 2012 er det samlede antallet 130.

Avveiningene er vanskelige. I en moderne verden er det knyttet miljøutfordringer til nesten all produksjon og utvinning av jordens ressurser. Men det må ikke forhindre at man blir sittende handlingslammet. Den beste tilnærmingen må være å finne ut hvilke selskaper som står for de største skadevirkningene. Oljefondet er et av de verktøyene Norge har for å sende viktige signaler om at virksomheten ikke er akseptabel.

Nylig kom meldingen om at den engelske kirkes pensjonsfond har besluttet å trekke seg ut av bedrifter som driver med kull og tjæresand. Den kirkelige kapitalforvalteren i England er økonomisk sett en mygg sammenlignet med oljefondet. Når pensjonsfondet trekker ut 12 millioner pund av slike selskaper, er det likevel et signal som blir hørt.

Vi håper at fagbevegelsen i Norge vil bruke tiden fram til neste 1. mai til å formulere en mer offensiv miljøpolitikk. Dette handler om noe langt mer enn norske faglige rettigheter. Her kan vi med rette snakke om internasjonal solidaritet.

Diskuter på Verdidebatt.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter