Meninger

«Rask Nepal-reaksjon fra Brende»

Utenriksministerens far og 80 folkehøgskoleelever er blant mange nordmenn som er i Nepal nå.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Den norske regjeringen skal ha ros for at den reagerte raskt da katastrofemeldingene kom etter jordskjelvet i Nepal natt til lørdag. Tidligere i uken fikk samme regjering kritikk for sendrektighet i å sende skip til Middelhavet.

Utenriksminister Børge Brende konsentrerte seg om viktigere saker enn Høyres landsmøte, og tidlig på lørdag sendt regjeringen ut melding om at Norge har bevilget 30 millioner kroner i øyeblikkelig hjelp. Ødeleggelsene er så omfattende at det trolig må gis enda mer støtte. Det internasjonale samfunnet har en god tradisjon for å trå til når naturkatastrofer rammer, selv i fjerne strøk.

LES OGSÅ: – Dette har vi fryktet veldig lenge

Nært oss

Norge er ikke mye vant til ødeleggende jordskjelv, men denne gangen kom skjelvet oss ekstra nær. Nepal er et populært turistmål, særlig for aktive turister. Utenriksministerens far, Knut Brende, er en av de mange nordmenn som er på fottur i fjellandet ved Himalaya. UD anslår at det finnes 150 norske statsborgere i landet. 80 elever fra folkehøgskolen i Seljord er blant disse.

Norsk misjon har hatt et langvarig arbeid i Nepal, blant annet gjennom organisasjonen Himalpartner. Misjonsgründeren Odd Hoftun var en av dem som ledet oppbygging av kraftverk i landet. Normisjon er også representert det lille fjellandet. Frem til 2005 drev norske misjonsorganisasjoner en norsk skole i Katmandu.

LES MER: Kan ikke utelukke at nordmenn er rammet

Symbol raste

Over 180 turister fryktes omkommet som følge av at en av de mest kjente turistattraksjonene i Katmandu, Dharahara-tårnet, kollapset under jordskjelvet. Det 62 meter høye tårnet var opprinnelig et militært utkikkspunkt, men er de i siste årene blitt et attraktivt turistmål med god utsikt over byen. Tårnet ble ødelagt i et jordskjelv i 1934, men senere bygd opp igjen.

Søndag formiddag meldte myndighetene at over 2.000 mennesker er meldt omkommet. Antall skadede er trolig enda større. Skjelvet er notert til 7,9 på Richters skala og hadde sitt episenter bare 70 kilometer fra hovedstaden Katmandu. Man må 80 år tilbake i tid for å finne et skjelv med tilsvarende styrke. Mobilnettet er brutt sammen, noe som gjør det vanskelig å kartlegge skadeomfanget i isolerte landsbyer. Det er all grunn til å frykte for at dødstallene vil stige når hjelpemannskapene makter å nå fram til avsidesliggende områder.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Trist

Jordskjelvet har også krevd flere dødsofre i Nepas naboland. Folkerike stater som India og Bangladesh er rammet. Tibet er også berørt, og mange fjellklatrere er omkommet fordi flere snøskred er utløst rundt Mount Everest.

Den katolske kirkes overhode, pave Frans, uttrykte lørdag kveld medfølelse og sorg over katastrofen i Nepal. Hans kondolanser er det lett å slutte seg til.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Meninger