Kultur

Pølser og prinsesser

Hvis du kan være akkurat hva du vil, hvorfor ikke velge ei pølse?

Bilde 1 av 3

I mai var det prinsesseuke ved danseskolen Holly Springs School of Dance i North Carolina. De fleste jentene hadde kledd seg ut som kjente figurer fra Disney-universet, med mintgrønn kjole som Elsa i Frost, lyseblå kjole lik Askepott eller rosa Tornerose-kjole. Bortsett fra fem år gamle Ainsley.

Hun kom utkledd som pølse i brød.

Vær ei pølse

Bildet av pølseprinsessa ble raskt plukket opp av nettaviser over hele verden. I sosiale medier får Ainsley masse skryt for å gå sine egne veier og å tørre å skille seg ut fra mengden.

Danselæreren hennes, Sarah Nativi, forteller at femåringen også elsker prinsesser, men at hun hadde lyst til å være original og derfor valgte pølsekostymet i stedet.

– Hun hadde på seg et prinsessekostyme under, og sa at hun dermed var prinsesse på innsida, sier Nativi til Buzzfeed.

På emneknaggen #hotdogprincess deler folk sine oppfordringer om at folk må tørre å være den pølsa du ønsker å se i verden.

LES OGSÅ: Vi har prinsesser her i landet. På ordentlig, sa jeg. Ungene nektet å tro det.

Ville være prinsesse

Da tre år gamle Caiden skulle kle seg ut til Halloween, ville han være Disney-prinsessa Elsa fra Frost. Faren, Paul Henson, la ut bilde av sønnen i den lyseblå tyllkjolen med plastikkdiamanter på Facebook, og bildet ble delt over 26.000 ganger.

«Halloween handler om å la barna få late som om de er favorittfigurene sine. Denne uka ville han være ei prinsesse,» skrev Henson.

Han forteller i et intervju med Huffington Post at han ønsker at barn skal få lov til å kle seg ut i andre kostymer enn de veldig kjønnsdelte eller seksualiserte.

– Hvorfor skal sønnen min skamme seg over at han ønsker å være prinsesse? Når små jenter vil være superhelter, er det søtt. Hvorfor er det ikke sånn når små gutter vil være prinsesser? spør Henson.

110 prosent seg selv

Vi lever i et samfunn der alle påstår at de er seg selv fullt ut. Reality-deltakerne er til og med seg selv 110 prosent. Vi er opptatt av selvrealisering, ta egne valg og finne vår egen vei.

Folk er forskjellige, sier vi, men strengt tatt er vi vel egentlig ganske like. De fleste av oss er konforme og syns det er ubehagelig å skille seg ut fra mengden.

Selv om vi roser pølseprinsessene på nettet, ser vi rart på dem når vi møter dem på gata.

LES OGSÅ: Det er ikke kostymet som bestemmer hvem barnet er på karneval.

Bytt kjolen med pølse

Prøv gjerne følgende eksperiment: Mal huset ditt neonrosa og se hva naboen sier. Barber av deg det lange håret ditt og se hvilke kommentarer du får på jobben.

Eller bytt ut kjolen med pølsekostyme på årets sommerfest. Om ikke folk tør å si noe til deg direkte, trenger du ikke å lure på hva de tenker.

Raushet er gull

Også de som ønsker å skille seg ut fra mengden, ender fort opp i en slags uniform: Hipsterne har skjegg og rutete skjorter, mens metallfansen har svarte klær og langt hår.

Det handler om å finne sin plass i fellesskapet, å bli sett og inkludert av folk du liker. Men hadde det ikke vært deilig hvis vi kunne ha vært litt rausere med hverandre?

At du ikke er det vi ville kategorisert som normal, betyr ikke at du dermed sagt er gal.

LES OGSÅ: Det handlar ikkje alltid om trans. Det handlar om roller som blir for tronge.

Ikke et opprør

Fem år gamle Ainsley mente nok egentlig ikke å ta et oppgjør med prinsessepresset unge jenter blir utsatt for. Hun var bare glad i pølser.

På samme måte er det tvilsomt at tre år gamle Caiden visste hvilken symbolikk det lå i at han som liten gutt drømte om å være Elsa i Frost. Han syns bare hun var ei kul prinsesse.

Vi trenger ikke alltid å skille oss ut, men vi trenger rom for å være oss selv.

Også hvis du drømmer om å være ei prinsesse. Eller ei pølse.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur