«Høstens lokalvalg er i ferd med å bli historisk. Ikke på grunn av bompengeopprør. Men det klimastreikerne går ut av klasserommene for er vår tids største generasjonskamp (...) Ungdommen er forbanna», sa Une Bastholm i sin tale.

Hun delte taletiden med sin makker som nasjonale talsperson, Arild Hermstad. Begge brukte tiden til å snakke om de alvorlige klimaendringene som regjeringen ikke tar tak i.

LES OGSÅ: Vindkraftopprør på MDGs landsmøte

Utryddede dyr

Bastholm fortalte blant annet om sine egne refleksjoner rundt lesestunder med sin lille datter: «Dattera mi på halvannet år og jeg kikker ofte i bøker om dyr. Vi peker og lager lyder og øver på ord. Her om dagen slo det meg, at når hun en dag skal bla i de samme bøkene med sitt barn, så kan mange av de dyrene være utryddet».

Hermstad var inne på det samme i sin tale. Han fortalte om et leserinnlegg i Bergens Tidene. Alexander H. Sandtorv fortalte hvordan han som ung gutt ble med oldefaren på fisketur: «Oldefar dro opp underlige og vakre havskapninger som fantasien min aldri kunne drømt opp (...) Under bølgene var det et yrende, enestående liv». Mannen ligger våken om natta og tenker på at generasjonene etter ham ikke vil oppleve dette.

«Vi står ved et veiskille, der langsiktig trygghet, frihet og velferd for alle står på spill», sa han.

LES OGSÅ: Rivaler truer grønn glede

Angrep på regjeringen

Begge gikk til harde angrep mot regjeringens politikk. Hermstad kalte samferdselsminister Jan Georg Dale for en bløffmaker: «Han vil sette ned foten for bompenger som går til buss, bane og trikk. Men han har ingen bremser for bompenger som skal gå til å betale for motorveier selv i og rundt de store byene. Så sier han at han vil ha lavere bompenger?».

Han fortsatte: «Her i Norge har vi en regjering som skryter av små, søte miljøtiltak, samtidig som de akselererer miljøskadelig politikk og ikke engang forsøker å få et grep på helheten».

LES OGSÅ: MDG rir miljøbølgen – over sperregrensen

Kritikk av Solberg

Bastholm kom også med harde angrep: «Erna Solbergs prosjekt med å ta regjeringsmakt var aldri å få til et grønt skifte. Det har kommet som en irriterende veps i etterkant, noe hun må tillate litt av for å kunne beholde makten for helt andre formål. Derfor er Granavolden-plattformen full av kompromisser mellom vassent formulerte miljøambisjoner og navlebeskuende bilromantikk».

De tegnet begge et bilde av Oslo som håpets by, der klimautslippene er på vei ned, og som kan makte å bli den første utslippsfrie byen i verden. De to lederne fikk en rekke klappsalver under sine innlegg. Aller høyest klappet Grønn Ungdom som kom direkte fra klimademonstrasjonene.

Partiet har en rekke gamle medlemmer fra andre partier. Men aller mest likner MDG på Venstre en gang på 80-tallet. Det er ikke usannsynlig at en god slump gamle Venstre-velgere nettopp har søkt hit.