Nyheter

Maktparti

Både Høyre, sentrumspartiene og 
Ap frykter en regjeringskrise. Det gir Frp stor makt i flyktningpolitikken.

Mot slutten av forrige uke forkludret Frp statsminister Erna Solbergs plan om å komme raskt i gang med en bred dugnad i asyl- og flyktning­politikken.

Frp gjorde det klart at de ikke ville forhandle med de andre, men kun legge fram egne innstrammingsforslag, slik at de andre kan støtte forslagene. Partiet understreket at det ikke er villig til å diskutere andre tema enn innstramminger.

Et slikt forsøk på å tvinge gjennom sin egen politikk på bekostning av statsministeren og samarbeidspartnere, er uvanlig i Norge. Vanligvis ville slik oppførsel bryskt blitt avfeid av statsminister, støttepartier og opposisjon.

LES OGSÅ: Norge tjener godt på bistandskutt

Klar trussel

Men det skjer ikke nå. Grunnen er at under Frps kontante oppførsel ulmer en klar trussel om at partiet kan trekke seg ut av regjeringen på denne saken.

Dette blir svært tydelig når det «lekkes» i media at regjeringskritiske Christian Tybring-Gjedde,­ hadde «overraskende stor støtte» på partiets rabaldermøte forrige onsdag. Dette slår hardt, fordi Tybring-Gjedde den siste tiden har vært nokså isolert i partiets stortingsgruppe.

Noen vil si at dette er et politisk spill fra Frp. På den andre siden har flere i Frp lenge ment at partiet vil tjene på å gå ut av regjeringen. Dermed fremstår dette som mer enn løse trusler.

LES OGSÅ: «De har ikke erklært hellig krig, bare klaget på maten»

Ønsker ikke krise

Skulle­ Frp forlate partiet på grunn av mang­lende gjennomslag i flyktning­politikken, vil debatten bli ­ytterligere polarisert og politisert. Det mange frykter er at dette vil ha den motsatte ­effekten av et bredt forlik. Dermed vil det bli krevende for den som sitter med makt å skape en form for politisk stabilitet mens strømmen av flyktninger og migranter til Norge tiltar.

Derfor er det svært få av partiene som ser lyst på å styre videre etter en eventuell regjeringskrise.

For Erna Solberg vil en slik situasjon være et mareritt. Går Frp ut, vil trolig Høyre ta over regjeringsmakten alene. Frp vil likevel være en del av Solbergs parlamentariske grunnlag.

Til tross for krangel og uro, mener de fleste det er bedre for statsministeren å ha Frp inne i regjeringen, enn utenfor. Blant annet fordi regjeringens medlemmer vil ha en interesse av å roe ­gemyttene i eget parti.

LES OGSÅ: «Vær ærlig, folkevandringen vil forandre velferdsstaten»

En del av den samme logikken preger situasjonen for Venstre og KrF akkurat nå. Selv om Venstre ved flere anledninger har uttalt at de står parat til å overta plassen i regjeringen hvis Frp trer ut, tyder alt på at det ville blitt svært krevende for Venstre. Trine­ Skei Grande ville raskt måtte forholde­ seg til et selvsikkert og hurtig voksende Frp, som en del av det parlamentariske grunnlaget. Et parti som har sterke ønsker om å markere seg etter en tid i ­regjering.

For KrF er situasjonen nesten vanskeligere. Det siste året har stemningen mellom KrF og Frp gått fra vondt til verre. Ingenting tyder på at dette ville ha bedret seg i etterkant av en regjeringskrise. Hvis KrF også hadde gått inn i en regjering etter en Frp-exit, ville konflikten mellom de to trolig fortsatt å akselerere.

De rødgrønne

Ap, Sp og SV har heller ikke lyst til å overta regjeringsmakten etter en flyktningkrangel, der Frp trer ut. Uansett hvor stram flyktningpolitikk Ap ville ha ført, har Frp mer troverdighet blant de innvandringskritiske. Dette vet Ap svært godt. Derfor trakter ikke partiet etter regjeringsmakt midt oppe i den største flyktningkrisen Norge har opplevd i nyere tid.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Stort spillerom

De fleste av partiene på Stortinget har derfor en felles interesse av å strekke­ seg langt for at Frp forblir i ­regjeringen sammen med Høyre.

Alt dette gir Frp et uvanlig stort spillerom i asyl- og flyktning­politikken. Det gjør at flere av de forslagene de har kommet med, vil bli vedtatt.

Lakmustesten på hvor langt de andre partiene er villige til å strekke­ seg, er forslaget om å gi asylsøkere matkuponger, heller enn penger. Dette vil gi asylsøkere­ mindre kontroll over egne valg og passivisere dem. Hvis ønsket er å avskrekke asylsøkere fra å komme hit, kan prisen likevel bli høy i ettertid, når noen av disse skal integreres i Norge.
 I løpet av kort tid får vi se hvor mye gjenomslag de andre partiene­ gir Frp. Men en ting er sikkert: De vil få langt mer gjennomslag enn partiets størrelse skulle tilsi. Alt tyder på at det kommer til å vare en stund.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter