Nyheter

Kallet til Aleppo

Utrolig nok bor det fortsatt folk i Aleppo. Også noen som ser sitt kristne kall i å være der.

Det strømmer flyktninger fra Aleppo til Tyrkia. De rømmer unna det forventede slaget om byen. Assads regjeringsstyrker har fått hjelp av Russland, og nå øyner de muligheten for å berge en redusert versjon av Syria langs aksen mellom landets to store byer: Damaskus og Aleppo.

LES OGSÅ: Tar krigen snart slutt?

Lever i troen

I snart fire år har Aleppo vært under mer eller mindre konstant bombardement og periodiske beleiringer. Fjernsynsbildene viser stort sett bare ruiner. Hvordan kan folk bo og leve der?

– Det kommer jo ikke bomber hele tiden, svarer en jeg nettopp snakket med, og som daglig har kontakt med folk inne i Aleppo. Man kan leve i en slags normalitet, inntil neste bombe slår ned. En av hans kjente hadde forleden dag forlatt huset bare ti minutter før det ble knust av en bombe. Men man lever i troen på at det vil gå bra denne dagen også.

LES OGSÅ: Ber om brød, ikkje bomber

Blodpriser

Det er problemene med å skaffe mat og drikke og få endene til å møtes som gjør det umulig å bli der for stadig flere. Stort sett er det mat å få tak i, men prisene gjør den nesten utilgjengelig for vanlige folk. De bruker sparepengene så langt de kan, men så gir de opp og drar.

Overfylt

Da drar de til de såkalte nærområdene. Men land som Libanon og Jordan var jo nesten overfylte allerede før krigen i Syria, etter mange års krig i Irak. De er i ferd med å knekke sammen under presset fra flyktningene. Også de som bodde der fra før, blir rammet av priser som fyker oppover, boligmangel og kamp om jobbene. Sett fra nærområdene blir Europas flyktningekrise til en bagatell.

Derfor holder mange ut i Syria – det vet at de heller ikke får det lett i nabolandene. Den lange og farlige fluktveien til Europa tør de ikke satse på.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Kallet

Og noen blir i Aleppo fordi de ser det som et kall å holde oppe et kristent nærvær. Bibelselskapet kan fortelle at deres folk fortsatt er på plass og driver virksomheten.

Det er ille å se ruinene av det som en gang var en vakker by. Men det er større grunn til å tenke på de menneskene som fortsatt lever der. De føler seg glemt.

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter