Meninger

Horne uten tiltak for likelønn

Frps Solveig Horne presenterte i fredag en likestillingsmelding uten tiltak og ambisjoner om likelønn.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Totalt i skyggen av årets fredspris la likestillingsminister Solveig Horne fredag fram regjeringens likestillingsmelding.

Horne innledet med å si at «Kvinner og menn har i dag like rettigheter, men vi må sørge for at de også opplever at de har like muligheter».

Menn styrer fortsatt

Tirsdag denne uken hadde Aftenposten førstesideoppslag om at jus-Norge styres av menn. I mars hadde samme avis oppslag om at de 60 største selskapene på Oslo Børs ledes av menn. Omtrent samtidig skrev Vårt Land at kristen-Norge forstsatt ledes og styres av menn. Rett etter kommunevalget viste dessuten en gjennomgang gjort av NRK, at det kun er 38 prosent kvinner i de nyvalgte kommunestyrene.

Når Horne ønsker at kvinner skal ha like muligheter, er det underlig at hun ikke kommer med tiltak for å få dette til.

Likelønnspott

Den regjeringsoppnevnte Likelønnskommisjonen, med Anne Enger i spissen, kom i 2008 med flere tiltak for lik lønn. Et av tiltakene var en likelønnspott. Forslaget fikk liten støtte. Men Frps Siv Jensen vurderte muligheten. Denne høsten kunne Horne og Jensen satt i gang gjennomføringen av et historisk løft.

I stedet leverte Horne en nærmest kjønnsløs likestillingsmelding. Hun har ingen tiltak for å stoppe diskriminering – for eksempel av gravide i arbeidslivet. Det kommer heller ingen kraftsatsing mot hets og hatytringer, slik mange hadde forventet. I årets statsbudsjett har Horne og Jensen heller ikke satset mer enn 10 millioner på tiltak for økt likestilling og mot diskriminering i Norge.

Seig kamp

Kampen for likestilling i Norge har vært seig og lang. At kvinners arbeid i 2015 kun verdsettes til 85 prosent av menns, er utrolig. At kvinner og minoriteter hetses både på nett andre steder er trist.

Men at en kvinnelig minister med ansvar for feltet har så liten vilje til å komme med tiltak som kan endre dette er mer enn utrolig. Det er trist. Og det er en skam.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Meninger