Politikk

Blått sjokk og Venstre-kollaps

I stedet for landsmøtegave får Venstre sitt verste resultat på 12 år. For ikke-sosialistene er det nå fullt sammenbrudd halvåret før valget.

Bilde 1 av 3

Det er sjelden Norstats gallup for Vårt Land byr på så store rystelser som denne gang. Høyres tilbakegang på hele 3,2 prosentpoeng og Venstres nedgang på 1,2 sender Solberg-regjeringen langt opp på tribunen. Sp setter nok en sterk galluprekord hos oss.

Smellen hos både Høyre og Venstre er statistisk sikre tall. Og for Venstre er situasjonen absolutt verst: En oppslutning på skarve 2,7 prosent dagen før Venstre samles til landsmøte i Ålesund er et mareritt.

Hadde det vært valg nå, ville Venstre hatt stø kurs mot en utslettelse som i 1985. I beste fall ville partiet blitt til en enmannsgruppe på Stortinget. Tilstanden er dramatisk:

Kriseparti

Partiet har ikke vært over sperregrensen siden november. Sist Venstre så 2-tallet var i desember 2011. Men partiet må tilbake til juni 2005 for å finne verre elendighet enn 2,7. Men det året gikk Venstre fra 2-tallet til 5,9 prosent valgdagen, fordi partiet hadde nøkkelen til fortsatt borgerlig styre. Nå strever derimot velgerne med å skjønne hva Venstre egentlig har noen nøkkel til.

Bakgrunnstallene er kritiske: Under én tredel av 2013-velgerne ville stemt Venstre nå. Dessuten er Sp blitt en gedigen stemmetyv.

LES OGSÅ: Venstres ledelse splittet om surrogati

###

Sps supervekst

Sp setter ny rekord og går frem 3,4 prosentpoeng til oppslutning på 14,3. Det er like høyt som på en måling Sp selv bestilte og fikk publisert uken før landsmøtet.

Siste del av Vårt Lands måling er tatt opp under Sps landsmøte i Trondheim. Bakgrunnstallene – og slike beregninger er alltid usikre – forklarer hvorfor andre partier strever eller faller:

Sp vokser ved å hente inn netto anslagsvis 50.000 usikre, 95.000 blåblå og 50.000 Ap-velgere sammenlignet med forrige valg. Nær 240.000 velgere har meldt overgang til det som høsten 2013 var «lille» Sp med et valgresultat på 5,5 prosent. Slike bevegelser er jordskjelv.

LES OGSÅ: – Ap vil jakte på Downs

Tappet Høyre

For galluptaper Høyre er Sp en pine på to måter: Ikke bare øker lekkasjen fra partiet Høyre til Sp, men nettopp Sp er grunnen til hele Erna-regjeringen her havner på tribunen.

Om det var valg i dag, ville dagens fire samarbeidspartier fått 20 færre mandater enn sist – og manglet ni på å få flertall. Halvåret før valget er det dessuten verdt å merke seg at de to blå samlet ligger over 6 prosent lavere enn ved 2013-valget.

Frp noterer seg for pen fremgang – opp 2,6 prosentpoeng – etter en smell forrige måned. Men akkurat som forrige måned viser råtallene at Frp er mindre enn Sp og bare Norges fjerde største parti. Frp vinner tilbake velgere fra Høyre, men taper til protestpartiet Sp.

LES OGSÅ: – Konservativ islam må endres for å fungere i Norge

Støre uten vekst

Målingen ville gjort Aps Jonas Gahr Støre til ny statsminister, selv om oppslutningen kan være trist også for ham. Partiet får bare 30,8 prosent. Det er akkurat det samme som Jens Stoltenbergs Ap fikk ved valget for fire år siden. Altså er Ap med Støre på stedet hvil.

Dermed er Ap fullt og helt avhengig av at Senterpartiet løfter dem frem til makt. På denne målingen mangler en «Sp/Ap-basert» regjering tre mandater på flertall. SV eller KrF kan skaffe det som mangler.

BERIT AALBORG: Sp gir en innføring i moderne venstrenasjonalisme

###

Kritisk for KrF

Men KrF kan ha kurs mot et nytt skrekkvalg. Hareide-partiet fikk 5,6 i 2013, mens landingen her er bare 4,5.

Med unntak av februar og desember, har KrF ligget på firetallet helt siden mai i fjor. Lojaliteten er lav, noe den har vært siden «Pride-bråket» i fjor sommer. Det er Ap og Sp som forsyner seg av KrFs velgere, med rundt 12.000 hver.

BERIT AALBORG: Sps sprikende staur

SVs triumf

Men SV er i form og går frem. Målingen er tatt opp uken etter SVs landsmøte og med 5 prosent er SV større enn både Rødt og Miljøpartiet De Grønne til sammen.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk