Benjamin Netanyahu må denne uka møte i retten til forberedende høring angående fire anklager om korrupsjon. Han hadde håpet å få til en lov som gjorde statsministeren immun for rettsforfølgelse. Fordi han ikke oppnådde dette ved valget i april, skrev han ut nyvalg nå i september. Dessverre for ham ble resultatet av det siste valget enda verre. Kahol Lavan ledet av Benny Gantz ble det største partiet.

Likevel har president Reuven Rivlin gitt Netanyahu oppdrag å danne regjering. Gantz godtok det, for han regner med at Netanyahu vil mislykkes. Men «Bibi», som Netanyahu gjerne kalles, har ikke gitt opp å bli statsminister. Om nødvendig vil han provosere fram enda et valg.

LES MER: Sekulær hauk blir kaospilot

Hvem er først?

En storkoalisjon av Kahol Lavan og Likud er det eneste realistiske regjeringsalternativet etter dette valget. Men det avgjørende spørsmålet er hvem som skal være statsminister. De som stemte Kahol Lavan, gjorde det ikke minst for å bli kvitt Netanyahu. Men han vil bare danne regjering dersom han selv er statsminister.

Man kunne gjøre som det ble gjort på 80-tallet, da Yitzak Shamir og Shimon Peres ble enige om være statsminister etter tur. Men Netanyahu forlanger å være først, fordi korrupsjonssaken kan komme til å hindre at han kan overta senere.

Slik israelsk lov er nå, kan statsministeren fortsette selv om han står anklaget for kriminalitet. Det er først dersom han er dømt at han må trekke seg.

President Rivlin gjorde noe så uvanlig som selv å foreslå en løsning: En avtale der statsminister Netanyahu gir fra seg styringen av landet til visestatsminister Gantz så snart rettssaken var begynt. Men han kan beholde tittelen og statsministerboligen mens visestatsministeren styrer. Slik kunne Netanyahu være statsminister under rettssaken, om enn bare i navnet.

LES MER: Valget i Israel er et slag mellom sekulære og religiøse

Gir opp?

Gantz skal etter det lekkasjene sier ha vært interessert i en slik avtale, men han har fått tommelen ned fra partiet. De stoler ikke på Netanyahu, og tror han vil fortsette å trekke i trådene mer uformelt. Deres mål er å få slutt på Netanyahu-epoken i israelsk politikk.

Nå har Netanyahu 28 dager på seg til å avklare et regjeringsalternativ. Det er vanskelig å se hvordan han kan få til det. Den eneste muligheten er at Avigdor Lieberman gjør det han har nektet blankt før valget: Å støtte en regjering der de religiøse partiene er med. Han vil ha en storkoalisjon som isolerer både de religiøse og araberne.

Kahol Lavan regner med at Netanyahu kommer til å måtte gi opp, og allerede i går kom det signaler fra Likud om at de ville melde fra om at forsøket mislyktes. Dermed får Gantz muligheten til å forsøke å danne regjering. I utgangspunktet er ikke hans sjanser til å lykkes så mye bedre.

LES MER: Bibis fremtid, er det alt?

Araberne

De arabiske partiene, som med sin fellesliste ble tredje størst i valget, har erklært sin støtte til en sentrums-venstre regjering ledet av Gantz. Vanligvis har de arabiske partiene ikke villet involvere seg i israelske regjeringer. Derfor er dette et strategisk skifte, der de signaliserer sin vilje til å være med å utforme det israelske samfunnet i stedet for å avskrive det som et rent jødisk prosjekt.

Men Gantz sa nei takk til denne utstrakte hånden fra landets arabiske borgere. Gantz er redd for å bli assosiert med araberne og slik støte jødiske velgere fra seg. Dessuten har Lieberman nektet å gi sin støtte til en regjering som er støttet av de arabiske partiene - og uten Lieberman er det ikke noe flertall.

LES MER: Kvinnen som kan kaste Netanyahu

Enda et valg

Det Gantz håper på, er at Likud innser at Netanyahus tid er omme og blir med i en Gantz-regjering uten ham og de religiøse partiene.

For Netanyahu er det avgjørende å sørge for at Likud ikke bryter alliansen med de religiøse og de ytterliggående høyrepartiene. Og han må overbevise Likud om at de ikke greier seg uten ham.

Allerede da han fikk oppdraget fra presidenten, trakk han fram farene som truer Israel: Iransk-støttede angrep fra Libanon, Hamas-angrep fra Gaza og Trumps fredsplan. Om rakettene rammer store deler av Israel eller Trump foreslår deling av Jerusalem: Man kan ikke skifte ut den erfarne statsministeren midt i en slik krise. Det er hans håp at ikke bare Likud, men flertallet i folket er enige i det.

Hvis han greier det, er det bare en utvei som står igjen: Enda et valg. Det er hva Netanyahu nå trolig styrer mot. For det første kan han da bli sittende som statsminister til valget er over. For det andre tror han at han kan gjøre et bedre valg neste gang når folk har sett at det blir kaos uten ham.

LES MER: Overleverne – Bibi og Trump

Mer kaos

Det eneste som er noenlunde sikkert, er at Israel står foran nye måneder med politisk kaos. Og så lenge det varer, sitter Netanyahu med makten. To valgnederlag var ikke nok til å bli kvitt ham. Så hva skal da til?