Er Netanyahus tid omme? Det er det alt overskyggende spørsmålet i valget i Israel i september. Han kjemper for sitt politiske liv. Derfor blir han hardt rammet av at Ayelet Shaked (43), tidligere justisminister i hans regjering og medlem av Likud, har blitt leder for et nytt parti som truer med å ta avgjørende stemmer fra ham.

Valget 17. september kom i stand fordi Netanyahu ikke fikk dannet den regjeringen han ønsket etter valget i april. Han vil ha en koalisjon av høyreorienterte partier som kan garantere at han ikke må møte for retten for korrupsjon. Det ble blokkert av Avigdor Liebermann, tidligere forsvarsminister og utenriksminister i Netanyahus regjeringer. Netanyahu håper et nytt valg ville gjøre at han slipper Liebermann på vippen.

Nytt høyre

Men det håpet brast sannsynligvis denne uka. Da ble det kunngjort at Ayelet Shaked blir toppkandidat for det nye partiet «Forente Høyre». Det er en sammenslåing av to høyrepartier og to religiøse partier. Den andre toppkandidaten er også en tidligere Netanyahu-statsråd, Naftali Bennet.

Forente Høyre vil trolig ta mange av sine stemmer fra Likud. Dermed svekkes Netanyahus mulighet for å bli leder for det største partiet, og dermed den som først får oppdraget å danne regjering. Shaked og Bennet har dessuten nektet å si at de vil støtte sin tidligere sjef som statsminister.

Men Netanyahu er mest oppbrakt fordi det nye høyrepartiet har holdt utenfor fire små partier på ytterste høyre fløy, blant annet det rasistiske Kahane-partiet og et parti mot homofiles rettigheter. Ingen av dem vil komme over sperregrensen, og dermed blir mange høyrestemmer bortkastet. Om de ble tatt med i en høyrekoalisjon, ville stemmene kommet Netanyahu til gode, og han og kona Sara hadde jobbet en stund for å få til en slik samling.

LES OGSÅ: Presidentene Donald Trump og Vladimir Putin skal hjelpe Benjamin Netanyahu med å vinne valget

Forlot Likud

Dermed ligger alt an til at Liebermann igjen får det avgjørende ord om hvem som blir statsminister. Da slipper Netanyahu heller ikke unna korrupssjonssaken. Derfor meldes det at han ble rasende da nyheten kom om Ayelet Shakeds nye parti. Og enda mer rasende ble kona hans, Sara Netanyahu, som også har en rettssak om misbruk av offentlige midler i vente.

Sara Netanyahu misliker Shaked, noe som skal være en viktig grunn til at Shaked forlot Likud, der hun var betraktet som en kommende stjerne. Hun ble valgt inn i sentralstyret i 2012, etter å ha vært kontorsjef for Netanyahu fra 2006 til 2008. Men i 2012 trakk hun seg plutselig og gikk inn i Naftali Bennets nystartede parti Jødisk Hjem - et høyreorientert parti knyttet til bosetterbevegelsen.

Shaked ble internasjonalt kjent da hun i 2014 kalte palestinske barn for små slanger. Det skapte sterke reaksjoner, og Tyrkias Erdogan sammenlignet henne med Hitler.

Justisminister

I 2015 ble Jødisk Hjem med i Netanyahus nye koalisjonsregjering, og Shaked ble justisminister. Hun ble en markert statsråd, som særlig kjempet for bosetternes interesser. Hun sto bak loven som skal hindre at frivillige organisasjoner får støtte fra utlandet. Hun fikk gjennom en skjerpet terrorlov, som også forbyr også verbal støtte til terrorisme.

Shaked var en av initiativtakerne til den omstridte loven om Israel som jødisk stat. Hun ønsker også å begrense Høyesterett makt, fordi hun mener domstolen ikke er uavhengig nok og setter universelle rettigheter over statens jødiske fundament.

Selv om hun leder et parti der flertallet er ortodokse religiøse, er hun selv sekularist. I økonomisk politikk ligger hun til høyre, og mener Israel ikke er kapitalistisk nok. Hun var tidlig ute med å gå inn for legalisering av cannabis.

Hun er for lengst nevnt som en kommende statsminister i Israel. Det skjer neppe denne gangen, men hun er jo ennå ung.

LES OGSÅ: Rapport: Israel har nesten like lite religionsfrihet som Iran

Mange vil overta

Men det er mange andre som posisjonerer seg for å overta for Netanyahu. Ikke minst gjelder det vippekandidaten Liebermann. Ved forrige valg dukket et nytt parti opp. Partiet, som kalles Blå-hvitt og ledes av tidligere general Benny Gantz, ble nest størst i april. Gantz regner seg utvilsomt som en mulig statsminister. Partiet har plassert seg i sentrum, i opposisjon til høyresida og Netanyahu.

For noen uker siden dukket også tidligere statsminister Ehud Barak opp og lanserte et nytt parti med seg selv som leder. Barak håpet å bli leder for en ny venstre-koalisjon og kanskje å få komme tilbake som statsminister. Men hans tidligere parti Arbeiderpartiet ble ikke med i koalisjonen hans. Han endte opp med et samarbeid med Meretz, som er ytre venstre i israelsk politikk.

På vei ut

Men heller ikke sentrum-venstre ligger an til å få noe flertall. Dermed er det duket for nok en tid med politisk kaos etter valget 17. september. Kanskje makter ringreven Netanyahu å berge makten nok en gang. Men da vil han være svekket og under tiltale for korrupsjon.

Shakeds gamle sjef er nok på vei ut. Men hun er på vei mot makten.

Erling 
Rimehaug

Tidligere redaktør 
i Vårt Land