Regjeringen har innført de mest inngripende tiltak etter 2. verdenskrig for å beskytte samfunnet. Dette må vi alle ta tungt innover oss. Både byrådet i Oslo og regjeringen Solberg la tungt inn over oss at situasjonen nå er svært alvorlig.

For de fleste av oss gjør det dypt inntrykk å se statsminister Erna Solbergs alvorlige mine under pressekonferansen ti går ettermiddag. I det moderne Norge er ikke dette hverdagskost.

Solidaritet

Det er viktig at vi alle nå forstår, aksepterer og følger opp de restriksjonene som politikerne våre har iverksatt. Grunnen til at vi skal gjøre dette er at vi beskytter de svakeste blant oss.

LES OGSÅ: Den norske kirke avlyser alle gudstjenester

Denne jobben må også gjøres av unge og friske mennesker som ikke er i risikogruppen. Dette er et dypt solidarisk ansvar.

Dette kan oppleves som nytt, skremmende og begrensende for alle oss som er født i etterkrigstiden. Vi er vokst opp i et samfunn uten restriksjoner og strenge pålegg. Derfor blir ukene vi har foran oss en tung periode for mange, og en test på vår evne til å ta ansvar.

Viktig å ikke panikk

Det er også svært viktig at vi klarer å holde hodet kaldt, og ikke få panikk på grunn av det som nå skjer. Panikken vil tvert imot gi motsatt effekt av de tiltakene regjeringen nå ønsker å gjennomføre. Hvis halvparten av befolkningen hamstrer i butikkene, kan det gå ut over andre. Derfor må vi kjøpe det vi trenger, men ikke mer. Også dette handler om solidaritet.

Uken som ligger foran oss vil være krevende. Derfor er det viktig at vi nå står sammen. Da blir tiltakene mest effektive, og kun da kan vi skjerme de aller svakeste blant oss.

LES OGSÅ: Korona-virus på sykehjem: Han verner de mest sårbare

LES OGSÅ: Kirkens Nødhjelp avlyser bøssebærere i Fasteaksjonen