Nyheter

Begrepsforvirret

Donald Trump synes ikke nasjonalisme er farlig. Det gjør heller ikke velgerne hans. Men alt handler om kontekst.

De siste par dagene er det to ord som «alle» søker på Meriam-Webster: nasjonalisme og nasjonalist. Den amerikanske ordbokas nettside viser statistikk over hvilke uttrykk som trender. Grunnen er enkel. På et valgmøte i Houston på mandag sa presidenten: Vet dere hva? Jeg er en nasjonalist.

Tilhørerne svarte med å rope «USA! USA!».

– En globalist, forklarte han, er en person som vil at verden skal gå bra, og for å være ærlig, uten å bry seg om landet sitt så mye.

Det kan vi ikke ha, sa han og fortsatte:

«Dere vet, det er et ord, som har blitt litt gammeldags. Det er nasjonalist. Vi skal egentlig ikke bruke det ordet. Men vet dere hva jeg er? jeg er en nasjonalist. Nasjonalist. Ikke noe galt. Bruk det ordet. Bruk det ordet.»

Annenfiolin

Journalister spurte om han ikke var bekymret for at bruken av begrepet ville oppfattes som en slags kodet beskjed til amerikanere som omfavner en hvit, rasistisk ideologi. Det benektet han.

– Jeg elsker landet mitt, og landet har spilt annen fiolin, sa presidenten. Vi gir alle pengene våre til andre land og de behandler oss ikke skikkelig.

Disse utsagnene er ikke overraskende, de forklarer Trumps politiske identitet. Men han vet godt hva han sier, og det er problematisk. Utsagnene kommer bare to uker før mellomvalgene, hvor migrasjon er et hett tema. Samtidig nærmer den såkalte «karavanen» seg USA; flere tusen mellomamerikanere som nå vandrer nordover i Mexico.

Ikke nøytralt

Trump forstår at det å forbinde seg selv til nasjonal stolthet og en som er en beskytter av amerikanske interesser, slår godt an, både før og etter mellomvalget. Han forstår også at begrepet nasjonalist ikke er nøytralt, men vil altså «ta det tilbake».

Det problematiske er at han ikke setter det i sammenheng. Ordene du bruker, betyr noe. Nasjonalisme er et begrep med mørke tråder bakover i historien.

Nasjonalisme kan defineres som å beskytte og verne om nasjonal identitet og selvbestemmelse. Professor Øyvind Østerud skiller mellom aggressiv, ekskluderende nasjonalisme og mer inkluderende nasjonalisme, rettet mot dominans utenfra.

Vi ser i mange land at nasjonalismen er ekskluderende, og skiller mellom de som er født i et land og alle de andre – som da i siste instans er «truende for staten». Det bygger på ideen om at ett folk representerer det rene, ­autentiske og moralske. Det ­«naturlige» neste steg er å avvise migranter og minoriteter som blir ansett som truende mot nasjonal identitet og «vår levemåte».

Hvis nasjonalisme blir brukt slik, er den farlig. Særlig av en statsleder.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter