Kommentar

Anklagene mot Hillsong-grunnleggeren skader ikke bare ryktet, men også tilliten til megakirken

HILLSONG: At styret i Hillsong nå konkluderer med at hovedpastor Brian Houston har brutt de etiske retningslinjene deres, gir utvilsomt grunn til å stille noen spørsmål ved Houstons oppførsel.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Fredag kom nyheten om at grunnleggeren av megakirken Hillsong, Brian Houston, har brutt Hillsongs etiske retningslinjer. Det globale styret i Hillsong melder at de har vært to tilfeller der Brian Houston har opptrådt upassende overfor kvinner, og at de har etterforsket tilfellene over en periode på ti år.

Det siste tilfellet skal angivelig ha skjedd i 2019, da Houston var under påvirkning av sovetabletter, som han var avhengig av – i miks med alkohol. Ifølge pressemeldingen fra Hillsong påstås det at Houston skal ha tatt seg inn på hotellrommet til en kvinne og «tilbrakte tid med kvinnen som bodde der».

I hardt vær

Vi vet fortsatt ingenting om hvordan Houston selv stiller seg til anklagene, og en skal selvsagt være forsiktig med å anse anklagene mot han som sanne før han har fått mulighet til å forsvare seg. Men at styret i Hillsong nå forteller åpent om anklagene og konkluderer med at Houston har brutt de etiske retningslinjene deres, gir utvilsomt grunn til å stille noen spørsmål ved Houstons oppførsel.

Brian og kona Bobbie Houston startet menigheten Hills Christian Life Centre i Australia for snart 40 år siden. Menigheten vokste i enorm fart, og gikk fra 45 til 900 medlemmer på under fire år. Siden har suksessen bare ballet på seg og Hillsong er i dag en verdensomspennende pinsekirke med drøyt 150.000 ukentlig besøkende globalt.

På toppen har hele tiden ekteparet Houston sittet, og selv om det har stormet rundt flere andre Hillsong-ledere, har deres posisjon i stor grad stått støtt. Men helt stille har det ikke vært de seneste årene. Brian Houston ble i fjor siktet for å ha skjult informasjon fra politiet om et angivelig seksuelt overgrep begått av faren hans. I den forbindelse erklærte Houston at han ville trekke seg fra oppgavene sine i megakirkens styrer.

Guds «mektige våpen»

Anklagene mot Brian Houstons far har vært kjent i flere år og blitt omtalt hyppig i internasjonal presse. Brian Houston har i denne sammenheng hele veien hevdet sin uskyld og kalt beskyldningene om at han skal ha holdt tilbake informasjon for et «sjokk». Han har heller ikke vært snau med å demonisere dem som har stilt spørsmål i denne saken, være seg pressen eller påtalemyndighetene.

I en video på sin egen Instagram-profil i fjor høst snakket Houston om de «mektige våpnene» Gud gir sitt folk for å beseire djevelen. Dette var bare dager før han skulle i retten og forsvare seg mot påstander om at han hjalp til med å dekke over farens seksuelle overgrep mot en ung gutt.

Suksessens bakside

Nå vet vi altså at samtidig som Houston har kjempet for sin uskyld i denne saken, har Hillsong-styret visst om to alvorlige anklager mot hovedpastoren som ikke bare svekker hans tillit som pastor og leder, men som potensielt kan ha ødelagt noens liv.

Det forteller oss noe om hvor risikabelt og sårbart det er når én leder eller et lederpar blir ansiktet på suksess for en hel organisasjon eller kirke. Når de da feiler, blir de nemlig også et bilde på hele kirkas nederlag.

Det har vært flere aspekter som har kommet frem ved Hillsong-kirka de seneste årene som har tydet på en usunn og dysfunksjonell kirkekultur

—  Elise Kruse, religions- og featureredaktør

Med de nyeste anklagene mot Houston blir det ekstremt krevende for Hillsong å bygge opp igjen, ikke bare ryktet sitt, men også tilliten.

Det må være tøft for Hillsong-medlemmer over hele verden akkurat nå. Ekteparet Houstons betydning for megakirken kan knapt overdrives. I Norge vet vi at det er mange tidligere og nåværende Hillsong-pastorer som har hatt et nært forhold til ekteparet.

Norske lederes ansvar

Nå blir det derfor ekstremt viktig for norske kirkeledere å vise at de tar anklagene mot Houston på alvor og fordømmer oppførselen hans om beskyldningene viser seg å stemme, slik hovedpastor i Hillsong Norway, Andreas Hasseløy, gjør overfor Vårt Land.

For Hillsong Norway, som allerede har vært gjennom en tøff periode de seneste årene med trøbbel på hjemmebane, blir det avgjørende å ha en åpen og ærlig dialog om det som nå foregår, slik at medlemmene føler seg ivaretatt.

Det har vært flere aspekter som har kommet frem ved Hillsong-kirka de seneste årene som har tydet på en usunn og dysfunksjonell kirkekultur. Å rydde opp i en ukultur er et tidkrevende og utfordrende arbeid – det er det mange kirkesamfunn som har lang og vond erfaring med.

Hillsong fortjener den støtten de kan få i denne prosessen fremover, men de er også nødt til å ta ansvar selv for å anerkjenne og kvitte seg med alt det som har vært og fortsatt er ødeleggende for kirkekulturen. Første steg er allerede tatt gjennom åpenheten om anklagene Hillsong-styret har vist med den siste pressemeldingen, og ikke minst gjennom at Hasseløy i Norge kaller Houstons adferd for «karakterbrist og uakseptabel».

Nå følger resten av den tunge jobben.

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet som journalist siden 2012, og har to bachelorgrader, i journalistikk og sammenliknende politikk, i tillegg til en mastergrad i menneskerettigheter med spesielt fokus på religionsfrihet.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Kommentar