Kommentar

Svenske KD er blitt likere Frp

Pastorer og aktive frikirkelige forlater «svenske KrF». Grunnen er Kristdemokraternas krappe høyresving og harde asyllinje. Men Ebba Busch har fått mange nye velgere fra høyre og blir hyllet av Sylvi Listhaug.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I helgen skrev svenske Dagens nyheter en større sak om de som forlater Kristdemokraterna (KD). Vårt Land skriver om dette på nyhetsplass i dag. Partiet har fram til nå blitt regnet som KrFs søsterparti. Flere av utbryterne har i tiår hatt fremtredende verv for KD. Et eksempel er pastor Daniel Berner i Allianskyrkan i Vetlanda. Berner som har tatt imot en enslig mindreårig asylsøker fra Afghanistan som sin «ekstrasønn», har nylig meldt overgang til Centern. Et parti som er kjent for sin mer liberale asyl- og flyktningpolitikk.

En annen fremtredende politiker som har forlatt KD er Knut Isaksson. Hans begrunnelse er KD-ledelsens stadig tettere samarbeid med Sverigedemokratene, et parti som er innvandringskritiske og nasjonalkonservative, langt ute til høyre i svensk politikk. I Dagens nyheter er han sitert slik: «KD holder på å bytte ut sin velgerbase. Vi er mange frikirkelige som ikke trives med med den nye hardheten og høyrøstetheten.»

Nye velgere fra høyre

Til tross for at flere profiler har forlatt partiet, er det verdt å merke seg at KD de siste årene har tiltrukket seg flere velgere enn de som forsvinner. Ebba Busch har åpenbart truffet en nerve i et høyreorientert og innvandringskritisk velgersegment. Dette skjer samtidig som KD har tonet ned sin kristelige profil.

Den tydelige ideologiske endringen i KD får flere til til å sammenligne svenske KD med norske Frp i asyl- og innvandringspolitikken. Men KD har etter hvert stadig flere likhetstrekk med Frp, blant annet i skatte- og avgiftspolitikken, i synet på justispolitikk og straff, ønsket om økt privatisering og i politisk retorikk. I kronikken Se til Sverige, KrF oppfordret Sylvi Listhaug i fjor KrF til å nærme seg svenske KD. Det er ikke så rart. Samtidig oppfordrer hun KrF til å nærme seg Frp. Om KrFs asyl- og innvandringspolitikk skriver hun blant annet: «Jeg vil oppfordre KrF til å kaste naiviteten på båten og hente inspirasjon hos sitt svenske søsterparti».

I tiden som kommer er det interessant å se om norske KrF vil pleie det samme forholdet til KD som tidligere. Eller om KrF i økende grad vil oppleve KD som mer beslektet med Frp.

—  Berit Aalborg

Savner Alf Svensson

De som nå forsvinner ut av svenske KD savner linjen til tidligere leder Alf Svensson. I intervjuet med Dagens Nyheter sier Svensson at han forstår hvorfor flere går ut av partiet. Det er uvanlig og oppsiktsvekkende at en tidligere partileder går så tydelig ut mot sin etterfølger.

Alf Svensson, som gjennom mange tiår var en markant svensk politiker, har også tidligere kommet med kritikk av KDs nye linje. I et intervju med SVT i 2018 fortalte han at han gråt da han lyttet til partilederdebatten i Sverige. Han mente partitoppene sloss om å være hardest i asylpolitikken. I utgangspunktet reagerte Svensson på en uttalelse fra Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson, om at Sverige «ikke trenger» flere asylsøkere. Men skuffelsen hans rettet seg vel så mye om KDs partileder Ebba Busch, som ikke tok til motmæle mot Åkessons harde ord.

Siden 2018 har Busch flyttet KD ytterligere i en innvandringskritisk og høyreorientert retning.

Mistet sine «røtter»

Elisabeth Sandlund, lederskribent og ansvarlig utgiver for den kristelige avisen Dagen i Sverige, mener KDs dreining har ført til at partiet har mistet sine røtter: «I sin iver etter å nå nye grupper av velgere og å vinne tilbake tapte sympatisører, har KD mistet deler av fotfeste og rot. Det handler om forankring i historien og i motivene som førte til at partiet ble grunnlagt.»

Den svenske journalisten og kommentatoren Åke Wredén, som både skriver i Eskilstuna-Kurierne og den kristne ukeavisen Hemmets vän sammenligner strømningene og endringene i svenske KD, med de ideologiske endringen som har skjedd i det evangelikale USA, og deres støtte til Trump. Han beskriver det slik: «Det som skjer er mer enn en partisplittelse. Det er en dypere konflikt i flere slags kirker. Det finnes ikke bare i USA. Men sprekkene i USA har, om enn i større format, likheter med det som skjer i KD.»

KrF har altså samarbeidet med partiet som ligger ytterst til høyre blant de parlamentariske partiene i Norge, mens KD på mange måter er blitt et av partiene som ligger lengst til høyre blant de parlamentariske partiene i Sverige. Det er en stor forskjell.

—  Berit Aalborg, kommentator

Trolig har Wredén et poeng. Det er verdt å merke seg at KDs ungdomsorganisasjon i flere runder har uttrykt støtte til Trump og heiet på ham ved de amerikanske valgene.

Paralleller til KrFs høyresving?

Noen vil trekke paralleller mellom KrFs valg av høyresiden i 2018 og det som har skjedd med KD. Valg av borgerlig side og samarbeid er en slik parallell. Forskjellene er likevel store. Mens KrF i Norge inngikk et strategisk regjeringssamarbeid med Frp, så har Ebba Busch i langt større grad flyttet hele partiets profil og ideologi et langt stykke ut på høyre fløy. Men selv om KrF har samarbeidet med Frp om innvandringspolitikk har dette samarbeidet vært langt mer preget av konflikt. Mens KrF har behold sin sentrumsprofil, har KD ikke gjort det.

KrF har altså samarbeidet med partiet som ligger ytterst til høyre blant de parlamentariske partiene i Norge, mens KD på mange måter er blitt et av partiene som ligger lengst til høyre blant de parlamentariske partiene i Sverige. Det er en stor forskjell.

KD og Frp

Da er det større grunn til å trekke likhetstegn mellom svenske KD og norske Frp. I sin kronikk peker Listhaug selv på flere likhetstrekk. I tiden som kommer er det derfor interessant å se om norske KrF vil pleie det samme forholdet til KD som tidligere. Eller om KrF i økende grad vil oppleve KD som mer beslektet med Frp.


.
Les mer om mer disse temaene:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land, og har vært i avisa siden 2013. Hun har ansvar for alt meningsstoffet i avisa: Ledere, kommentarer, analyser, kronikker og verdidebatt. Hun er utdannet idéhistoriker og har tidligere jobbet i Nationen, Aftenposten og NRK.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar