Nyheter

– Svenske frikirkefolk forlater KD på grunn av flyktningpolitikken

SVERIGE: Kristdemokraterna har mistet velgere blant frikirkene på grunn av endret flyktningspolitikk, sier den svenske statsviteren Magnus Hagevi.

– Mange kjernevelgere, og særlig personer fra frikirker, har gått over til andre partier, sier Elisabeth Sandlund, kommentator i svenske Dagen til Vårt Land.

Den svenske avisen Dagens Nyheter har skrevet en lang reportasje om at Kristdemokraterna (KD) har mistet mange velgere blant frikirkene i Sverige. Dette skriver de etter at det ble kjent at blant annet Daniel Berner fra pinsebevegelsen i Sverige har meldt seg ut av partiet. Han har nå meldt seg inn i Centerpartiet.

Berner sier til avisen at han fortsatt har mye kjærlighet for KD, men at «det er ikke mitt parti lenger, og det er på grunn av partiets tøffere politikk og tone i spørsmål om innvandring og integrering.»

Elisabeth Sandlund

– Ikke noe nytt

Sandlund sier at det ikke er noe nytt at noen velger å melde seg ut av partiet, og at dette er noe som svenske Dagen har dekket i flere år. Det som er nytt er at saken nå blir dekket av store aviser som Dagens Nyheter.

– KD har fått mer oppmerksomhet i det siste, særlig som følge av de juridiske sakene mot lederen Ebba Busch Thor og at hun nærmer seg Sverigedemokraterna (SD).

Sandlund tror at Ebba Busch Thors beslutning om å møte lederen i innvandringskritiske SD, Jimmie Åkesson, kan ha bidratt til at flere aviser har villet se nærmere på KD. Mange av KDs kjernevelgere har vært kritiske til at partiet vil ta SD inn i varmen.

– Jeg er forbauset over at KD vil være det partiet som åpner døren for Sverigedemokraterna, sier avhopperen Daniel Berner.

Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson er den som har mest grunn til å smile etter lanseringen av en felles borgerlig innvandringspolitikk. Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB

– Unik stemme

Tidligere partileder Alf Svensson uttalte at han forstod avhopperne og at han syntes at svenske politikere har blitt for opptatt av kriminalitet og straff, og i å stoppe flyktninger.

– Flere gode samaritaner trengs i svensk politikk, sier han til Dagens Nyheter.

At Alf Svensson uttaler seg så tydelig i saken, tror Sandlund kan føre til at flere hører på kritikken mot KD.

– Svensson hadde en unik stemme da han var leder for KD, og han nådde langt utenfor partiet. Når han er så tydelig i sin kritikk, så hører nok folk etter.

Alf Svensson

Flyktningkrisen i 2015

I reportasjen i Dagens Nyheter, kommer det fram at pastoren Daniel Berner er svært engasjert i asylsaker. Som følge av at hans engasjement for asylsøkere vokste, ble han også stadig mer skuffet over hans parti.

---

Kristdemokraterna (KD):

  • Ebba Busch Thor overtok som leder i Kristdemokraterna (KD) i 2015. KD er KrFs svenske søsterparti.
  • I august i fjor ble det kjent at Busch hadde kjøpt et hus fra pensjonisten Esbjörn. Konflikten oppstod da Esbjörn ombestemte seg dagen etterpå og ikke ville selge. I vinter skrev hun i et innlegg på Facebook at advokaten til Esbjörn var tidligere domfelt. Hun ble derfor saksøkt for ærekrenking og valgte å betale en bot på 60.000 svenske kroner.
  • I mai fikk KD 4,5 prosent velgeroppslutning, litt under valgresultatet for 2018, da de lå på 6,3 prosent. På meningsmålinger etter regjeringskrisen har KD ligget på rundt 5–6 prosent.

---

I 2015 kom den europeiske flyktningkrisen, som førte til en økning i antall flyktninger og migranter som ankom Europa. Den sterke veksten i flyktningtallene førte til at KD og flere andre svenske partier gikk inn for en mer restriktiv innvandringspolitikk. Berner forteller avisen at han resonnerte seg fram til at flyktningene trengte at samfunnet åpnet døren for dem, ikke motsatt.

– Jeg sluttet meg til KD på grunn av mine kristne verdier. At jeg sluttet å betale medlemsavgiften var også på grunn av mine kristne verdier, sier han.

Den svenske statsviteren Magnus Hagevi sier til Dagens Nyheter at frikirkevelgere er blant gruppene som er minst negative til å ta imot flyktninger og et flerkulturelt samfunn. Videre sier han at det er vanskelig for denne gruppen at partiet har gått fra å ville gi flyktninger amnesti, til å føre en restriktiv flyktningpolitikk.

Hardere innvandringspolitikk

KD gikk i mai sammen med SD, Moderaterna (M) og Liberalerna (L) i et forslag om en mer restriktiv innvandringspolitikk. Busch tvitret i mai «Vellykket integrasjon krever stram migrasjon.»

I april sa KD-lederen at antallet asylsøkere måtte gå ytterligere ned. Både Elisabeth Sandlund og Dagens Nyheter mener at den hardere innvandringspolitikken ikke ser ut til å gi partiet større oppslutning. Meningsmålingene viser at partiet ligger på rundt 5–6 prosent oppslutning, litt under valgresultatet for 2018.

– Det kan være at KD kortsiktig vinner på å alliere seg med SD, men jeg tror at det på sikt vil svikte deres troverdighet, sier Sandlund.

Hun sier at det ikke betyr at det vil kunne ses på valgtallene med det første, men at det mer langsiktig vil kunne påvirke tilslutningen til partiet:

– KD er et parti med et sterkt verdigrunnlag, og da kan disse beslutningene være alvorlige for partiet på sikt.

Les mer om mer disse temaene:

Sarah Hervé

Sarah Camille Hervé

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter