Kommentar

Kan Trump virkelig gjøre dette? Joda. Det kan han.

ALVOR: Å fortsette med den grunnløse undergravingen av valgresultatet fra 3. november er ikke bare spesielt. Det er alvorlig for USA at de har en avtroppende president som ikke anerkjenner den demokratiske prosessen, men fortsetter å mate sitt eget ego.

En timelang telefonsamtale mellom Donald Trump og øverste valgansvarlig i Georgia, Brad Raffensperger (forøvrig republikaner), var et sammensurium av påstander og konspirasjonsteorier fra en åpenbart desperat president som ikke er i nærheten av å anerkjenne valgnederlag. Det kommer han aldri til å gjøre, og skaper i stedet så mye kaos han kan.

Presidenten gjentok påstandene under et valgkampmøte i Georgia natt til tirsdag og kalte selvsagt samtalen for «a perfect call». Det samme han forøvrig kalte samtalen da han ba Ukrainas president granske Joe Biden i 2019.

«Jeg vil bare finne 11.780 stemmer»

Hakeslepp, bombe, bøllete, verre enn Watergate, mafiasjef-snakk. Amerikanske analytikere visste ikke helt hvilke beskrivelser som var sterke nok da de skulle beskrive den utrolige samtalen som Washington Post publiserte i helga. Ifølge CNN hadde Trumps kontor prøvd å få kontakt med Raffensperger hele 18 ganger.

– Hør her. Alt jeg vil er dette: Jeg vil bare finne 11.780 stemmer, sa Trump. Det var antallet stemmer han tapte med i Georgia.

– Det er fullstendig umulig at jeg tapte i Georgia. Det er ikke mulig. Vi vant med hundretusenvis av stemmer, sa han.

Svevende forhold til fakta

Innholdet er ikke nytt. Men det var oppsiktsvekkende å høre hvordan hans egen partifelle i Georgia, Brad Raffensperger, gjentatte ganger motsa presidenten med rusten stemme og viste til at valget er saumfart og opptelt flere ganger. Han pekte på at de ikke finnes bevis for ulovlige stemmer fra døde personer. Han viste til at Trumps advokat, Rudi Giuliani, og hans folk har kryssklippet videoer slik at det det ser ut som om valgfunksjonærer begår juks. Disse påstandene svarte ikke Trump på. Han ville bare «finne» de 11.780 stemmene.

Vi er dessuten blitt vant med Trumps noe svevende forhold til fakta, og det har vært mange «sa han virkelig det»-opplevelser de siste årene.

Men å høre ham komme med vage trusler om konsekvenser hvis ikke Raffensperger «fant» stemmene, og hvor langt han er villig til å gå, hvor desperat han er, ble likevel enda mer tydelig – og skremmende - enn å lese hans mange Twitter-meldinger om valgfusk.

Ute uansett

Om bare to uker Trump er ute av Det hvite hus, uansett hvor mange telefonsamtaler han har tatt til valgansvarlige i vippestatene siden valget i november. Men Donald Trump gjør sitt ytterste for å ødelegge og forstyrre overgangen til Biden og Harris.

Å fortsette med den grunnløse undergravingen av valgresultatet i 2020 er ikke bare spesielt. Det er alvorlig for USA at de har en president som ikke anerkjenner den demokratiske prosessen, men heller mater sitt eget ego.

Det er også svært spesielt at alle de ti gjenlevende tidligere forsvarsministrene i USA har sett seg nødt til å advare den nåværende forsvarsledelsen mot å delta i forsøk på å undergrave resultatet av presidentvalget.

– Tiden for å stille spørsmål ved resultatet er over, fastslår ministrene i en kommentarartikkel i Washington Post søndag.

– Forsøk på å involvere USAs væpnede styrker i å løse valgtvister ville ført oss inn i et farlig, ulovlig og grunnlovsstridig territorium, skriver de.

Omkamp i Georgia

For det er avgjørende dager i amerikansk politikk akkurat nå. Tirsdag er det omkamp i Georgia: I valgene kjemper Raphael Warnock og Jon Ossoff mot de republikanske senatorene Kelly Loeffler og David Perdue.

«Alle» var i Georgia for å få folk til å stemme:


Ingen fikk over 50 prosent under valget som i november, derfor måtte det gjøres på nytt. Det er grunnen til at det nå holdes nye valgomganger i Georgia. Dersom republikanerne vinner begge mandatene, har de flertall i Senatet og kan gjøre det svært vanskelig for Joe Biden å få gjennom sin politikk. Hvis demokratene vinner, har begge partier 50 mandater. Ved voteringer som ender uavgjort, får visepresident Kamala Harris den avgjørende stemmen.

Dagen etter, altså onsdag 6. januar, møtes Kongressen i USA for å formelt telle over valgmennenes stemmer. Biden vant med 306 delegater mot 232 for Donald Trump. Dette er en normalt kun en formell prosess før Mike Pence formelt skal erklære Joe Biden som USAs president.

6. januar skal valgresultatet i USA leses opp i Kongressen. Normalt er dette kun en formell prosess, men denne gangen har flere republikanere varslet at de vil utfordre resultatet.

Men minst 140 republikanske representanter har sagt de vil protestere mot valgmennenes stemmer. Og da blir det debatt og bråk igjen.

På toppen av det, kommer tusener av tilhengere til Washington for å protestere mot valget - på Trumps oppfordring. Mange frykter voldelige opptøyer.

Republikanere i spagaten

Det er mange republikanske politikere som ønsker at Trump skal gi seg. For hans gjentatte påstander om valgfusk kan få en uønsket effekt under valget i Georgia. På den ene siden sier Trumpister at valget er rigget, stemmesedler ødelagt og «tusener av døde har stemt», for å «bevise» valgfusket. På den andre siden vil de at folk i Georgia skal stemme på de to republikanske kandidatene. Så de står skikkelig i spagaten når de oppfordrer folk til å stemme og samtidig si at de ikke kan stole på opptellingen.

Tidligere i høst hadde en republikansk politiker trøbbel med å svare på akkurat det på et folkemøte i Georgia. Rasende Trump-fans som krevde å vite hvorfor i all verden det var noe vits i å stemme på et åpenbart rigget valg i januar.

At det er kaos og splittelse innad i det republikanske partiet akkurat nå, kan også hjelpe demokratene til seier i Georgia.

Splittet land, splittet parti

Et splittet USA var et tema gjennom hele valgkampen - og lenge før det. Det er gjentatt mange ganger at Trump ikke er årsaken til et polarisert Amerika, men at han har vært med på gjøre den dypere. 70 millioner stemte på ham, og millioner tror valget er rigget og at Trump fremdeles er den rettmessige presidenten.

I en slik situasjon er det skremmende at en president henter informasjon fra en rekke konspirasjonsteorier og bruker det som fakta. Udokumenterte påstander blir dratt inn som bevis, og som sannhet for Trump-tilhengere.

Her er et eksempel på en «nyhetskanal» Trump stadig oftere har delt på Twitter:


– Utfordringen du har er at informasjonen som du sitter på, er feil, sa valgansvarlig Brad Raffensperger i telefonsamtalen med Trump i helga.

Han sa det stille, og hørtes nesten resignert ut. Det var kanskje fordi han vet at fakta ikke hjelper. Uansett hvor mye han prøver.

Her kan du høre hele telefonsamtalen:

Og her kan du høre Vårt Lands podkast om de amerikanske kristenvelgerne. Hva stemmer de og hvorfor?Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Kommentar