Kommentar

Seier med bismak

Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad står foran en nesten umulig oppgave med å gjenreise et dypt splittet parti i krise.

KrFs landsstyremøte brukte hele 7 timer for å diskutere seg fram til et ja til den fremforhandlede regjeringsplattformen torsdag ettermiddag. Det endelige resultatet viser hvor skjørt flertallet var. 19 stemte for regjeringsdeltagelse, mens 17 stemte mot. Fire medlemmer av landsstyret snudde fra «rød» til «blå» side for å sikre seieren. Et knappere votum for regjeringsdeltagelse finnes knapt i nyere tid i Norge.

På forhånd uttalte parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan til Vårt Land at det kunne bli krevende å ta partiet inn i regjering dersom flertallet var knapt. Han og flere andre valgte likevel ikke å la hensynet til et delt parti avgjøre.

Hareides avgang

Blant dem som stemte mot regjeringsdeltagelse var Knut Arild Hareide, som gikk av som partileder torsdag kveld. Ved hans avgang mistet KrF en av sine få partiledere som har klart å skape entusiasme utenfor partiet i nyere tid. Etter dramaet på Gardermoen torsdag kveld er det ingenting som tyder på at han kommer til å si ja til å bli statsråd. Trolig ville det hverken gagnet ham selv eller regjeringsprosjektet.

Hans avgang og tapet preget det «rød side» sterkt. Men kommer også til å prege hele partiet i tiden som kommer. Ikke minst fordi utmeldingene startet å tikke inn kort tid etter avgjørelsen.

Flere trekker seg

Det ligger også an til at flere sentrale KrFere enten sier nei til gjenvalg og trekker seg fra sine posisjoner. En av dem er sentralstyremedlem Dag Sele i Hordaland. Han sa til Vårt Land torsdag kveld at han ville be om avløsning både for sin stilling i sentralstyret og som fylkesleder i Hordaland. Det gjør også tidligere nestleder Odd Anders With. De er ikke de eneste.

Selv om flere av de «blå» virket lettet over at de hadde vunnet den endelige kampen om å gå inn i regjering med Høyre, Venstre og Frp, så sier også fler rett ut at dette er en seier med bismak. Grunnen er at det egentlig er partiet som taper.

Småpartier sliter i regjering

Dersom de politiske tyngdelovene virker slik den pleier er det KrF og Venstre som fremover kommer til å slite mest med synlighet i regjeringen Solberg. Begge de to partiene har i gjennomsnitt ligget under sperregrensen det sist halvåret.

Bollestad og Ropstad skal nå inn i dette landskapet med et dypt splittet parti i ryggen. Og uten «de historiske seieren» de solgte inn for å vinne kampen om sidevalget.

Små partier har reist seg før. KrF kan klare det. Men det nyslåtte regjeringspartiet er i en usedvanlig tøff posisjon. Trolig er det en mager trøst at kommende regjeringsmakker Venstre kun har sklidd nedover målingene siden de gikk i regjering.

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land, og har vært i avisa siden 2013. Hun har ansvar for alt meningsstoffet i avisa: Ledere, kommentarer, analyser, kronikker og verdidebatt. Hun er utdannet idéhistoriker og har tidligere jobbet i Nationen, Aftenposten og NRK.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Kommentar