Kommentar

Storebror ser meg

Mark Zuckerberg kjenner mine svake sider. Jeg håper ikke han har tenkt til å bruke det mot meg.

Jeg kan ikke huske hva jeg gjorde 13. februar i år. Men Facebook husker. 13. februar­ i år klikka jeg meg inn på tittelen «Den feite dama på treningssenteret». Jeg husker verken hvorfor eller hva artikkelen handla om.

Mappa mi

I forrige uke måtte Facebook-gründer Mark Zuckerberg forklare seg i Kongressen, som følge av at facebookdata fra 87 millioner brukere havna hos dataanalyseselskapet Cambridge Analytica. De solgte materialet videre til Donald Trump sitt valgkamp­apparat.

Under høringa ­bestemte jeg meg for å laste ned mappa mi fra Facebook. Jeg vil vite hva nettsamfunnet har ­lagra om meg.

Mappa mi er på 134 megabyte. Det høres kanskje ikke så mye ut, men jeg har for lengst tømt profilen min for private bilder, så det er hovedsakelig tekst. Hovedfila inneholder svimlende 658.000 tegn med informasjon om meg.

Det er ikke inkludert de 505 meldingstrådene fra Messenger, meldinger jeg har sendt til alt fra familie og venner til kilder og kollegaer. I tillegg inneholder den en omfattende oversikt over inn- og utlogginger, passordbytter, IP-adresser, venneforespørsler og arrangementer jeg har deltatt på.

Liker

Jeg har aktivt skrudd av GPS-funksjonen i Facebook-­appen. Men nettstedet regner seg likevel fram til hvor den tror jeg befinner meg, basert på IP-adressa jeg bruker når jeg logger inn. Dermed vet nok Facebook både hvor jeg og familien min bor.

I mappa ligger også ei liste over alle kontaktene jeg har registrert på mobilen med telefonnummer. Jeg kan ikke huske å ha gitt dem tillatelse til å hente denne informasjonen, men kan ikke se bort ifra at det har skjedd.

Mappa gjenspeiler dessuten elleve år med liker-klikking, på til sammen 179 Facebook-sider. I tillegg kommer all likingen jeg ikke får se i mappa, men som jeg vet at Facebook kjenner til, på alt fra venners feriebilder til nett­artikler. Jeg kan også se hvilke annonsører som har mine kontaktopplysninger, og en oversikt over hvilke nettsteder jeg har ­besøkt utenfor Facebook.

Mengde

Kombinert med alt annet Facebook vet om meg – hvor jeg bor og jobber, hva samboeren min heter og hvem jeg kommuniserer mest med – er det mer enn nok til å sette sammen et presist bilde av hvem jeg er. Etterretningstjenesten ville vært blanke i øynene hvis de like ­enkelt hadde fått tilgang på denne informasjonen.

Jeg har gitt dette til Facebook helt gratis. Facebook er gøy og sosialt, og det er artig å fortelle omverdenen hvem du er, gjennom det du liker og deler. Det er lett å glemme at denne informasjonen er nettstedets valuta, og at de bruker det til å selge min oppmerksomhet til annonsører.

Politikk

Det er lett å trekke på skuldrene av saker som Cambridge Analytica. For hva har vel jeg å skjule? Om Facebook ser at jeg er et svakt menneske, og at jeg de siste dagene har klikka på både frossenpizzatest, godteritest og årets is-nyheter, gjør vel bare at de kan påvirke meg til å kjøpe mer usunn mat.

Men det blir alvorlig når data­ene deles eller lekkes til noen som bruker dem til å påvirke deg politisk eller ideologisk. I Cambridge Analytica-saken ble brukerdata fra Facebook brukt til å identifisere og målretta påvirke amerikanske velgere som kunne­ vippes over til å stemme på ­Donald Trump. Ved å presentere budskap som var direkte innretta mot disse personene, fikk selskapet en påvirkningskraft som overgår enhver valgkampvideo eller politisk TV-debatt.

Skjult

– Det er min feil, og jeg beklager at det har skjedd, sa Mark Zuckerberg da han forklarte seg for Senatet. Det er ikke første gang Zuckerberg beklager. En gjennomgang i teknologi­magasinet Wired viser at Facebook-gründeren ofte innrømmer feil i hvordan nettsamfunnet behandler personsensitive data, men at det stadig dukker opp nye saker. Nå snakker amerikanske myndigheter om politiske reguleringer av nettsamfunnet.

Hvis Facebook vil påvirke meg, vet de hvilke knapper de skal trykke på. Det skumleste er at påvirkninga skjer i det skjulte. Algoritmene som styrer hvilke saker du får opp i din nyhetsstrøm, er usynlige. Og alle nyhetsstrømmer er forskjellige, fordi de skreddersys til den enkelte.

Stoler jeg på at Facebook ikke bruker mine persondata mot meg? Jeg har vel egentlig ikke noe valg, så mye som jeg allerede har delt med dem.

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Annonse
Annonse

Mer fra: Kommentar