Analyse

Slik vurderer Vårt Land partilederdebatten

Støres sterkeste debatt. Grande avsluttet ærerikt.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Det ble Jonas Gahr Støres kveld da avsparket for den lange valgkampen gikk under NRKs direktesendte partilederdebatt fra Arendal. Venstre-leder Trine Skei Grande avsluttet sitt politiske lederliv med en sterk debatt.

Alt timene før var freden i den hjemlige korona-debatten brutt: Ap-leder Jonas Gahr Støre gikk i klinsj med Erna Solberg og regjeringens Europa-åpning. Våren var preget av samling og regjeringspartiene fikk all oppmerksomheten. Solberg har lenge surfet på tillitsbølgen, men nå er knivene kvesset. Oppblussing av koronasmitte skaper utrygghet og nå starter partiene kampen om velgernes tillit. Det ble også debattens viktigste tema. Også vaksinefordeling, beredskap, oljeskatt og regjeringsalternativer ble debattert.

Debatten var historisk på flere måter. Det var Venstre-leder Trine Skei Grandes siste debatt som partileder, og Siv Jensens første som leder for et Frp i opposisjon etter at de var i regjering.

Et publikum med to seters avstand i Arendals kulturhus fikk se ni partiledere som gikk inn i debatten med en ro og verdighet. Det var åpenbart at man etter vårens krise, ønsket å gi rom for lengre resonnementer fremfor kjefting og krangling.

Slik vurderer Vårt Lands politiske journalist, Per Anders Hoel, nyhetsredaktør Veslemøy Østrem og politisk redaktør Berit Aalborg partiledernes innsats og debattens høydepunkter.

Debattens vinner: Dette ble Jonas Gahr Støres kveld og en av hans beste debatter på lenge. Som leder for det største opposisjonspartiet, var han i angrepsposisjon. Denne rollen brukte han til å tydeliggjøre hva som er alternativet til den nåværende regjeringen.

Arendal 20200813. 
Jonas Gahr Støre (AP) og Siv Jensen (FrP) kveldens partilederdebatt under Arendalsuka 2020.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Alle partilederne var samlet til debatt i Arendal. Fredrik Solvang var som vanlig ordstyrer. Foto: Tor Erik Schrøder

Jonas Gahr Støre - Arbeiderpartiet: Tok føringen og beholdt lederrollen

Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre startet debatten og satte tonen. Han var raus overfor sin politiske hovedmotstander, Erna Solberg, og ga henne ros for god ledelse av landet i en krisetid.

Deretter gikk han løs på de siste ukers smitteoppblomstring og plasserte ansvaret hos regjeringen. Han snakket godt til de som nå føler seg utrygge, anklaget Solberg for ikke å ha tatt med seg lærdom fra i vår.

«Jeg trodde det var ordning og reda ved grensen da vi åpnet opp i juli, men det var det ikke. Jeg mener det har vært for lemfeldig», sa han. Støre fikk Solberg i forsvarsposisjon, en rolle hun ikke trives like godt i.

I tidligere debatter har Støre gjerne surret seg inn i lange resonnementer og brukt litt tilfeldige hverdagshistorier som har virket innøvd. Denne gangen var det de klassiske Ap-verdiene som ble holdt frem: Verdien av en sterk velferdsstat, industriens rammevilkår, sårbare unge i et usikkert arbeidsmarked. Støre tok luven av sine «kamerater» fra SV og Rødt på flere av venstresidens aller mest klassiske politikkområder. Han var mer gjenkjennelig arbeiderpartisk i kveld enn i en del andre debatter.

Den sleivete bemerkningen om kattene til Trine Skei Grande var unødvendig og Støre beklaget den også i etterkant. Mer heldig var han med den klare markeringen overfor Siv Jensen da hun ba ham avklare hvem han ville samarbeide med i en eventuell regjering. Da sa Støre: «Det vi kan være helt sikker på, Siv, er at det ikke blir deg og meg …»

Jonas Gahr Støres beste øyeblikk: I flere omganger poengterte han at vi nå har at velferdsstaten virker og at den ikke må svekkes. I duellen med Jensen fikk han også frem at det er en samfunnsretning han vil endre. «Du vil kutte i velferdsstaten, jeg vil investere i den».

LES OGSÅ: Nå går startskuddet for en lang valgkamp. Vårt Land guider deg gjennom det store regjeringsspillet

Erna Solberg - Høyre: I forsvarsposisjon

Statsministeren virket ubekvem i åpningsminuttene over Ap-leder Støres angrep på åpningen for europareiser. Etter et fem måneder der Solberg har nytt godt av koronafred fra opposisjonen og enescener på pressekonferanser, møtte hun puljer av motstand.

Da ble statskvinnen Solberg ble mye erstattet av «Tekniske Solberg», som var mer opptatt av å forsvare egen innsats i klinsj med opposisjonen enn å snakke til velgerne.

Dermed ble dette ikke blant hennes mest overbevisende debatter. Solberg inntok etter hvert bedre statsministerrollen og parerte spørsmål om det er riktig av Norge å karre seg frem i vaksinekøen.

I den avsluttende delen om regjeringsalternativer valgte hun heller å snakke om seiersrekken fra de fire partiene etter snart åtte år. Der ble hun i praksis parert av Siv Jensen, som sådde tvil om særlig ro ved fortsatt borgerlig styre.

Solbergs beste øyeblikk: Fremstår, som alltid, uangripelig med faktakunnskap.

Trygve Slagsvold Vedum - Senterpartiet: Til tider ufokusert, men snakker rett til kjernevelgerne

Dette var ikke Slagsvold Vedum slik vi er vant til å se ham. Når debattens tone var seriøs og bakteppet var et land i krise, fremsto Vedums anekdoter og litt springende argumentasjon som lite konkret.

I duell med Une Aina Bastholm om oljeskattepakken som ble lagt frem tidlig i koronakrisen, var han alvorstung og fikk vist frem hvordan Sp skiller seg fra MDG, men han klarer ikke å skape troverdighet rundt påstandene om at Sp bidro til at den pakken ble mer klimavennlig enn den kunne ha vært.

Han er på sitt beste når han snakker om kommunenes innsats det siste halve året. Her får han også fram noen av Sps viktigste prioriteringer.

I vaksinedebatten er Vedum brutalt tydelig når han sier vi må prioritere egne borgere fremfor andre: Vi må sikre at vi får vaksine til våre barn og våre eldre. Vi har ansvar for vår befolkning, sa han. Budskapet ble imøtegått, særlig av Bastholm, men Vedum sender med det et tydelig signal til de av hans velgere som er opptatt av selvberging og beredskap.

LES OGSÅ: – KrF ut mot Vedums vaksine-utspill: – En «Norge-først»-holdning

Vedums beste øyeblikk: Sterk melding om eldre og om å prioritere kommunal velferd høyere: «Når vi skal se på koronakrisen og valgene vi gjorde, er dette noe vi kommer til å skamme oss over: det at mange eldre døde alene.»

Siv Jensen - Frp: Ennå litt «Regjerings-Siv»

Debatten var Siv Jensens første partilederdebatt i opposisjon på syv år. Men Jensen inntok ingen konfronterende ny rolle med å presse Solbergs-styret. Fortsatt var det mange innslag av «Regjerings-Siv» debatten i gjennom.

I korona-holmgangene var også Jensen hemmet av at Frp har inngått de store krisepakkene. Velgerne fikk ikke møte det frigjorte opposisjonspartiet. Hun vegret seg for å snakke for mye om personlig frihet, nå som smitten øker igjen. Men Jensen dunket frem det gjenkjennelige Frp da hun hevdet at «politiet bruker ressursene på å reise ut på hjemmefester i stedet for å bekjempe gjengkriminalitet».

Frp-lederen kom sterkere tilbake i duell med Støre om regjeringsmakt, der hun skremte med at Ap kom til å finansiere løfter med å stikke sugerørene inn i bedriftskassene.

I regjeringsdebatten presset hun tydelig frem Frps betydning for borgerlig samarbeid: Ikke støtte til en regjering de ikke selv sitter i - og nei til å være på lag med KrF og Venstre.

Siv Jensens beste øyeblikk: Da hun fikk vist hva slags muskler Frp får over borgerlig samarbeid.

Kjell Ingolf Ropstad - KrF: Mest borgerlig allround

Med pause fra pappaperm havnet KrFs leder Kjell Ingolf Ropstad på sidelinjen i debatten. Det minste regjeringspartiet har vært mye i skyggen under koronakrisen, men Ropstad valgte denne kvelden forsvarerrollen som statsråd mer enn å snakke frem KrF-politikk til grunnfjellet.

Han hyllet dugnadsånd, men ble stadig presset av både programleder og ikke minst motduellant Audun Lysbakken. I runden med SV-lederen om permitteringsregler, rappet Lysbakken hovedinitiativet med å snakke om sårbare. Mot anklagene om at regjeringen bidrar til at lavtlønte foreldre mister feriepenger og ytelser, var Ropstads motsvar viktigheten av at ikke bedrifter skal gå over ende.

Ropstad fremsto mye av tiden som borgerlig allroundpolitiker og maktet bare i sluttminuttene å få servert en serie saker der KrF gjør en forskjell fra de to andre regjeringspartnerne.

Kjell Ingolf Ropstads beste øyeblikk: Da han fikk vektlagt hvor viktig det er ikke er de fattige som skal tape den store vaksinekampen. Epidemien er en krise for Norge, men en katastrofe for verdens fattigste.

Audun Lysbakken - SV: Mer usynlig enn han pleier

Audun Lysbakken er vanligvis en sterk debattant, men i kveld kom han ikke på banen før debatten hadde vart nesten en halv time. Han ønsket å trekke opp en demokrati-debatt rundt regjeringens kriselov og utvidede fullmakter, men lyktes ikke helt med det.

Er gjenkjennelig når han setter sårbare barn opp mot rike redere og når han hevdet at profitthensyn fikk forrang foran smittevernhensyn.

I duellen om permitteringsreglene med KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad, er han på egen banehalvdel og får inn flere finter som Ropstad ikke svarer godt på.

I oljeskatt-debatten går han i detaljfella og mister fokuset på folks hverdag. Han får heller ikke klimapoengene til å sitte helt.

Lysbakken er tydelig om vaksiner, der han ikke stoler på markedskreftene, og vil sørge for at «de pengene Donald Trump har tatt fra WHO blir erstattet dollar for dollar», men i kveld er svaret hans litt for ofte at «dette må vi ha mer av».

Audun Lysbakkens beste øyeblikk: Er i sitt ess i duell med Kjell Ingolf Ropstad om permitteringsregler. Snakker direkte om folks arbeidsplasser og trygghet for fremtiden, mens Ropstad svarer med reguleringer og tall.

Une Aina Bastholm - MDG: Får frem tydelige politiske skillelinjer

MDG-lederen åpner debatten rolig og tydelig. Hun går ut av den som en av kveldens sterkeste, fordi hun får frem de politiske skillelinjene på en tydelig måte.

Til å begynne med blir det tydelig at MDG ikke har vært noen sentral rolle i koronapolitikken i vår, men hun snakker til sine primærvelgere også i åpningen av debatten: Kulturarbeidere, studenter og urbane klimavelgere.

Hun er på hjemmebane i duellen om oljeskatt der hun møter en ufokusert Vedum. Her er det MDG mot resten.

Ekstra tydelig er Bastholm i vaksinedebatten. Der legger hun stor vekt på det moralske ansvaret vi har for ikke å sette oss selv først i kappløpet om vaksine. De som er sårbare, skal ha vaksine først, sier hun, og fremhever at Norge ikke skal stille seg først i køen fordi vi har feit lommebok.

Une Aina Bastholms beste øyeblikk: Er markant i oljeskattdebatten og kaller det «det største sviket mot barn og unge som vi har sett siden jeg gikk inn i politikken».

Trine Skei Grande - Venstre: Solid finale

Debatten var Grandes siste som partileder, men hun var i solid debattform. Grande kapret seg stadig plass i debatten og parerte i større grad enn sentrumsmakker Kjell Ingolf Ropstad kvasse spørsmål og angrep.

I debatten om regjeringens koronahåndtering var Grande raus i møte med kritikk. Hun var den fra som fremsto med mest selvkritikk. Som da hun kvikt repliserte at «den smitteapp’en var ikke det blankeste øyeblikket til regjeringen».

Likevel var hun kanskje kveldens beste forsvarer av regjeringens koronahåndtering. Hun brukte Terje Vigens roferd til Danmark i krisetid på hvor viktig det er med import fra andre land. Grande klarte å møte selvforsyningsangrep fra Sps leder med at det å importere korn, «gjorde vikingene også».

Programmet var en finale for Grande. Da programleder Fredrik Solvang takket henne for siste deltakelse i en partilederdebatt var Grande tårevåt og vemodig.

Trine Skei Grandes beste øyeblikk: En av hennes beste debatter. Å klare å snakke om global handel på en måte som gjør det interessant og forståelig, er ganske imponerende.

LES OGSÅ: Trine Skei Grande i stort intervju: – Ville egentlig ikke bli partileder

Bjørnar Moxnes - Rødt: Gjenkjennelig, men kjedelig

Rødt-leder Bjørnar Moxnes serverte gjenkjennbar rød politikk og snakket om profitt og lavtlønte når han hadde ordet. Men denne kvelden var ikke Moxnes av de synligste, argumentene hørtes ut som repetisjoner over et velkjent tema.

Han er god når han snakker opp ungdommen, og poengterer at det ikke var de som åpnet opp for at man kunne hente hjem underbetalte filippinske sjøfolk. Han poengterer også at regjeringen kan nyte økt tillit fra mange deler av befolkningen, men ikke fra de unge. Her snakker Moxnes til sin viktigste velgergruppe.

Å sette ting opp mot hverandre kan være virkningsfullt, men det blir litt for forutsigbart når han hevder at regjeringen «bruker statens enorme pengesummer til å skape en aktiv industripolitikk, heller enn å kjøpe opp store handlegater i London».

I duellen om frihandel med Venstre, er det lettere å følge Grandes resonnementer, enn hans.

Bjørnar Moxnes´ beste øyeblikk: Når han repliserer på Grandes Terje Vigen-kommentar:

«Jeg tror Terje Vigen ville ha satt pris på et kornlager i Norge, slik at han slapp å ro til Danmark».

LES MER:

* Partilederdebatten: Dette var noen av de viktigste temaene

---

Partilederdebatten

  • Partilederdebatten gikk direktesendt på NRK fra Arendal som en del av Arendalsuka 2020.
  • Debatten ble ledet av Fredrik Solvang.
  • Alle de ni Stortingspartiene var representert: Rødt, Sosialistisk Venstreparti, Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Miljøpartiet De Grønne, Venstre, Kristelig Folkeparti, Høyre og Fremskrittspartiet.
  • Det var Venstre-leder Trine Skei Grandes siste debatt som partileder.
  • Debatten markerte også Siv Jensens retur som partileder for et opposisjonsparti.

---

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Veslemøy Østrem

Veslemøy Østrem

Veslemøy Østrem har vært nyhetsredaktør i Vårt Land siden september 2019. Hun har ansvar for avisens nyhetsavdeling og publiseringsavdeling.

Annonse
Annonse

Mer fra: Analyse