Analyse

Kristne, men dypt uenige

Hvite, kristne kjernevelgere mister noe av Trump-gløden, men misliker Joe Biden så intenst at de vil gjenvelge Trump i november. Svarte protestanter har helt motsatt syn.

På landsbasis er det nå ganske triste meningsmålinger for Trump, etter en måned med fortsatt koronakrise og omfattende protester mot rasebasert ulikhet.

Gjennomgående ligger Trump drøye ni prosentpoeng bak den aldrende Joe Biden (77). Trump lå lenger bak Hillary Clinton på målingene på samme tidspunkt for fire år siden, så avstanden til Biden trenger ikke bety at løpet er kjørt for presidenten og twitter-kongen i Det hvite hus.

Det avhenger blant annet av hvordan de hvite evangelikale velgerne stemmer i november. Vil de fortsatt støtte mannen som har vist seg som en notorisk løgner med autoritære trekk?

LES OGSÅ: Slik reagerer kristne velgere på Trumps håndtering av rasismeopprøret

Støtter Trump, men mindre entusiasme

En ny meningsmåling fra Pew Research Center blant kristne velgere, er både godt og dårlig nytt for Trump. Den viser tydelig at entusiasmen for presidenten er dalende, selv blant den erkelojale gruppen hvite evangelikale kristne. Dette er konservative kristne som i alle nyere valg har stemt overveiende republikansk, og der nesten åtte av ti stemt på Trump i 2016.

Nå viser meningsmålingen at 72 prosent av disse hvite evangelikale velgerne mener Trump fortsatt gjør en god jobb. Det er et eksepsjonelt høyt tall, men likevel tydelig ned fra 78 prosent i april, og det er enda større nedgang (8 prosentpoeng) blant dem som sier de er svært fornøyd med Trump.

Målingen er tatt opp etter Trumps sterkt kritiserte opptreden, da han tidligere denne måneden poserte med en bibel på kirketrappen utenfor St. John's Episcopal Church like ved Det hvite hus i Washington, der han truet med å sende inn hæren for å få slutt på demonstrasjonene mot politivold som nå foregår over hele USA.

LES OGSÅ: Trumps strategiske kristen-frieri

Svarte protestanter misliker Trump sterkt

Striden som raser om politivold og diskriminering av svarte, samt en ny oppgang i koronaspredningen i USA, har i den amerikanske befolkningen som helhet ført til at Trumps såkalte approval-rating har sunket med fem prosentpoeng, altså samme nedgang i tillit som blant de hvite evangelikale velgerne.

Da er det påfallende å se kontrasten til en annen gruppe kristne velgere, nemlig svarte protestanter. Den politiske kløften mellom to grupper som begge betrakter seg som troende kristne, kunne knapt vært større:

Blant svarte protestanter sier hele 63 prosent at Trump har vært en «forferdelig president», mens ytterligere 16 prosent mener han bare har vært en «dårlig president». Altså sier åtte av ti svarte protestanter at Trump har gjort en dårlig jobb. Bare én annen gruppe velgere er så vidt mer kritisk til presidenten, nemlig ateister og agnostikere.

Biden mangler velgertekke blant kristne

Så skulle man tro at Joe Biden, en nokså moderat demokrat, og dessuten troende katolikk, ville profitere på den gryende misnøyen som nå manifesterer seg også blant konservative hvite kristne. Det ser imidlertid ikke slik ut:

Bare 17 prosent av registrerte velgere i denne gruppen sier i målingen at de ville stemt på Biden hvis det var valg i dag, mens 82 prosent ville stemt på Trump. Det er faktisk en økning fra 77 prosent som stemte på Trump i 2016, da 16 prosent hvite evangelikale stemte på Hillary Clinton.

Hvite evangelikale velgere misliker åpenbart Biden sterkt. En av to mener han vil bli en «forferdelig president», mens ytterligere én av fire nøyer seg med å si at han vil bli en «dårlig president».

Det stikker åpenbart dypt blant disse sosialkonservative kristne at Biden støtter både retten til selvbestemt abort, og like rettigheter for homofile, lesbiske og transpersoner. I oktober i fjor ble tidligere visepresident Biden nektet nattverd under en katolsk gudstjeneste i delstaten Sør-Carolina. Begrunnelsen var at hans abortpolitikk strider mot katolsk lære, selv om Biden i en presidentdebatt i 2012 sa at han personlig er motstander av abort.

LES OGSÅ:

---

Fakta:

---

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Analyse