Analyse

Høyt spill ved iskanten

ANALYSE: Frps trusler om regjeringskrise om iskanten handler mye om å overta som selveste oljepartiet. Dramaet om havet i nord blir tøff partikamp for å sikre seire i rampelyset.

Fra regjeringspartiene ventes landing av vårens store miljøsak denne uken – eller som de sier: «Meget snart». Frp har alt trukket krisekortet om iskanten som grense for oljevirksomhet i Barentshavet.

Frp-leder Siv Jensen truer nemlig Solberg-regjeringen: «Regjeringen lever farlig», sier hun om Venstre og KrF vinner og regjeringen allierer seg med Ap om iskanten. Overfor TV2 sier hun straffen kan bli at Frp ikke støtter statsbudsjettet.

Få dager etter regjeringsbruddet: Frp startet kampen for oljepartiet

Utblåsningen er den kraftigste hittil. Men Frp var i gang med sin egen høylytte iskantkamp bare seks dager etter at partiet forlot statsrådskontorene. Nå er Frps jobb å skape størst mulig avstand til Ap og Høyre i oljepolitikken for kjempe til seg rollen som «oljepartiet»: Dem – mot de andre.

I den første store stortingsdebatten etter utmarsjen beskyldte Sylvi Listhaug Ap for «vingling» om iskanten og irettesatte Høyre for at Unge Høyre ønsker en mer sørlig iskant.

Sak full av nærings, miljøinteresser – og prestisje

Kampen om iskanten handler om hvor langt nord det skal være tillatt med oljeaktivitet. Spørsmålet inngår den oppdaterte forvaltningsplanen for Barentshavet, varslet nå i april.

Men når Solbergs regjering ikke lenger har noe flertall i Stortinget, kan en sak så full av nærings- og miljøinteresser bli politisk drama i Stortinget. Flere partiet kjemper om en fremtredende rolle i forhandlingskampen som snart er premiereklar.

Oslo 20200131. 
Rapporten Klimakur 2030 blir presentert og overrakt klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn på Sentralen i Oslo.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Sveinung Rotevatn er Venstres klima- og miljøminister. Han er fagstatsråd for saken om iskanten. I sitt eget parti er det høye krav om gjennomslag.

I lang tid har de snekret kompromiss – iskanten sørover?

I regjeringen har nøkkelpersoner i Høyre, Venstre og KrF jobbet med på snekre kompromiss. Trykket nedenfra for å trekke iskanten sørover og verne mer hav, er noe større i Venstre enn i KrF. Men selv om nye grønnere røster høres fra Høyre, er linjen «ansvarlig oljeforvaltning» ikke forlatt. For fra utsiden møter partiet pes fra Frp.

Selv om det er internt press, har ikke iskantsaken status som farlig avgjørende for egne kjernevelgere. I regjeringen skal det dermed ha handlet om hvilken versjon man skal gi av å flytte sørover.

Igjen må Ap balansere mellom industrikrav og miljø

Men det er når regjeringens iskantløsning skal finne partnere i Stortinget at det store miljø- og markeringsslaget begynner. Ap og Sp er nøkkelpartier i et kompromiss når Frp nå er steile.

Hverken Ap eller Sp har vist kortene. Meldingen derfra er at regjeringen må lansere sin løsning først. Men på kammerset kan Ap møte motstand. Igjen må partiet balansere LOs næringsinteresser – og miljøutålmodighet fra AUF. «Iskanten ikke er en strek, men en helhet», sies det akkurat nå sentralt i partiet.

Oslo  20190405.
Ap-leder Jonas Gahr Støre oppsummerer dag to under landsmøtet til Arbeiderpartiet i Folkets Hus i Oslo. Kjersti Stenseng t.h.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Ap-leder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng under partilandsmøtet i april 2019. Da hadde nettopp partiet balansert seg frem til en løsning om olje utenfor Lofoten/Vesterålen/Senja. Om iskanten kan det igjen bli balanseøvelser.

Borten Moe snakket ut: «Baluba og krøll»

Også Sp rommer ulike interesser og noe kommer uventet fra sidelinen: Sp-nestleder Ola Borten Moe – som selv er oljetopp – ba i NTB-intervju i februar om at «de voksne partiene» Ap, Høyre og Sp ordnet opp om iskanten. For med Frp, Venstre og KrF er det i den saken bare «masse baluba og krøll».

Partiets parlamentariske leder, Marit Arnstad, har uttalt at det er lite sannsynlig å trekke iskanten nordover. Og partiet snakker ofte om hvor viktig det er å skape brede forlik.

Kamp for synlighet i koronaskyggen

At SV vil ha utsatt hele saken, anser regjeringspartiene som en kamp for synlighet og for ikke å havne på sidelinjen i iskant-dramaet. Men for Venstre og KrF kan ukene fremover bli alvorlige nok.

Begge partier har gått tøft ut i forkant. En synlig iskantseier anses som helt nødvendig for et Venstre med egne kriser. Grønne kjernesaker er dessuten i «koronaskyggen».

Partiets ferske klima- og miljøminister kan ikke utsettes for at sluttløsningen blir «ullen» i Stortinget. Under konferanser og landsstyremøter i fjor høst snakket flere aktører i korridorene om hvor avgjørende nettopp iskantløsningen ble for at Venstre skulle forbli i regjering.

Et varsko fra Frp – tøffere krav kan komme

I talen på partiets store landskonferanse i januar gikk KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad tungt ut mot en «dynamisk iskant», som flytter seg. Han irriterte Ap, da ha ba partiet plassere seg «rett side av iskanten». Nå får han snart Aps svar.

Internt i regjeringspartiene skaper likefullt Siv Jensens utblåsning nervøsitet. Den gir et forvarsel om en stri og tøff aktør når budsjettmilliarder senere i høst skal forhandles – og ventelig etter Frps smak kuttes.

LES OGSÅ OM POLITIKK:

• Frp truer også med å trekke støtte hvis KrF vinner frem om Moria-barn

• Nå skal slaget om iskanten avgjøres - SV vil utsette saken

• Klart for ny, liberal biopolitikk - slik skaper SV store oppmykninger

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Analyse