Analyse

Her er bråkesakene som står i kø i Venstre – Grande-fred gir ikke ro

ANALYSE: Etter avklaringen av Venstres-lederdrama er det kampstart om politisk kurs og hvem som skal farge fremtiden for partiet. Uro og fløykamp kan fortsette lenge.

Valgkomiteens pakke med vern av Trine Skei Grande som leder og fornyelse med Sveinung Rotevatn og Abid Q. Raja som nestledere stopper ikke mange stridigheter som fyret opp lederstriden:

Kamp om stortingsplasser. Veivalg etter mulig borgerlig valgtap. Ideologisk retning – og verdistrider.

En rekke profiler og tillitsfolk Vårt Land har snakket med den siste uken spår at dette – og den lange kampen om «fremtidsansiktene» – vil gjøre det urolig i partiet lenge.

Oslo  20170328.
Abid Raja t.v og Sveinung Rotevatn før Venstres landsmøte i Ålesund.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Klare til å bli nye nestledere – men ulike politisk: Abid Q. Raja (til venstre) og Sveinung Rotevatn. Sistnevnte har i årevis kjempet for en enda mer liberal Venstre-profil, mens Raja har kjempet verdislag mot dødshjelp og å holde igjen når kampen har stått i omstridte verdisaker.

Sperregrense-nerver kan gjøre partiets valg mer trøblete

Frykten for ikke å klare sperregrensen i 2021 gjør det i tillegg nervøst i rekkene og øke faren for interne utfall om personer og politikk:

• Toppsjefen: Det må en motkandidat til om Grande blir reelt utfordret under selve landsmøtet. I følge VG vurderer nå den avsatte Ola Elvestuen å ta kampen.

Før valgkomiteen gikk for Grande, hadde både Raja og Rotevatn stilt seg bak henne. Men det finnes fortsatt sterke lokale profiler som ønsker henne byttet ut med Raja – uansett hva valgkomiteen ville falle ned på. Elvestuens støtte er atskillig svakere landet rundt.

Frustrasjonen er flere steder så sterk at den kan ende med nye markeringer mot Grande. Uroen for to nye år med henne skyldes tvil om hun makter å begeistre frafalne og nye velgere – samt ta nye politiske grep som sveiser sammen partifløyer. Håpet deres var at Raja kunne skape rask entusiasme – spesielt i distrikter der Venstre har slitt.

Erna Solberg presenterer sin nye regjering på Slottsplassen.

Erna Solberg, Jan Tore Sanner, Ine Eriksen Søreide, Abid Raja, Frank Bakke-Jensen, Henrik Asheim, Trine Skei Grande, Sveinung Rotevatn, Monica Mæland, Bent Høie, Kjell Ingolf Ropstad, Iselin Nybø, Knut Arild Hareide, Geir-Inge Sivertsen, Tina Bru, Nikolai Astrup, Torbjørn Røe-Isaksen, Dag Inge Ulstein, Olaug Bollestad, Linda Hofstad Helleland.
Partiglede i slutten av januar: Trine Skei Grande fikk inn Sveinung Rotevatn og Abid Q. Raja som nye Venstre-statsråder. Ut måtte Ola Elvestuen. Raja og Rotevatn stiller seg nå bak Grande – mens Elvestuen vurderer å utfordre Grande eller en av dem.

• Nestlederne: Unge Venstre og liberale grupper har med innstillingen fått kjempet inn Rotevatn som 1. nestleder og Grandes nummer to. De ville gjerne hatt Guri Melby inn i toppen også og ønsker ikke for stor politisk innflytelse til Raja.

En bitter Ola Elvestuen kan også kjempe om andre toppverv. Selv om landsmøtet velger ro og samler seg om foreslåtte nestledere, vil posisjonskampen om «tiden etter Grande» fortsette.

Rivninger om samarbeid kan etter hvert gi støy i partiet

Partifolk flest er lettet over at Frp gikk ut av regjering, men rivninger om samarbeid etter neste stortingsvalg rykker nærmere:

• Regjeringsuro: Profiler på partiets mer sentrumspregede grasrot var i lederdramaet urolige for at Rotevatn skulle ta Grandes plass. Det oppleves at han tydeligst vil klebe merkelappen «borgerlig» på Venstre og bremse allianser i sentrum og til venstre kant.

Om dagens borgerlige flertall faller ved valget neste høst, vil sentrumsorienterte sikre seg åpning også for moderate maktløsninger motsatt vei. Kursvalg kan bli bråkesak.

• Sentrumsstrid: Venstre splittes også om partiet skal fremstå som et borgerlig, liberalt parti – eller fortsatt vektlegge gamle sentrumstradisjoner. Under lederdramaet kjempet tilhengere av en sosialliberal sentrumstradisjon mot at Rotevatn og Melby, begge med en tydelig liberal profil, skulle innta ledertrioen. For ideologisk syn farger gjerne uttrykket i debatter i media.

Kampen om politikk og plassering i år som kommer, har opptatt partifolk minst like mye som lederdramaet det siste halvåret. I programarbeid og uttalelser står nå en rekke små slag om bildet av Venstre.

• Verdikamp: For de som frykter at Venstre flytter grenser ytterligere om eksempelvis dødshjelp og i omstridte verdispørsmål fremstår Raja som «motstemmen»: I landsmøteslag har han kjempet mot flere av verdiliberaliseringene. Oppgjør kommer alt under landsmøte i vår. Verdikonservative føler uro – også foran endelige programslag neste år.

Oslo 20200129. 
Venstres to nestledere, Ola Elvestuen og Terje Breivik på stortinget.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Ola Elvestuen (til venstre) vurderer ifølge VG å utfordre Trine Skei Grande i lederkampen – og om andre posisjoner. Han slåss for sin rikspolitiske karriere etter at han først måtte gå som Venstre-statsråd og torsdag ikke ble innstilt som fortsatt nestleder. Her sammen med nestlederkollega Terje Breivik, som heller ikke ble innstilt på nytt.

Bråk om stortingsplasser: Grande utsatt i Oslo – og strid i vest.

Etter lederstriden går det mot lokale oppgjør om hvem som skal bli partiets stortingskandidater. Det kan også skape bølger for partiet sentralt.

• Sjefen: I Oslo leder fremskutt Grande-kritiker partiets nominasjonskomité. Partilederen selv kan måtte kjempe for å innta førsteplassen. Ola Elvestuen kan bli rival i kamp for å redde egen, fremtidig rikspolitisk karriere. Nestleder Rotevatn og Melby har også adresse Oslo – og skaper ytterligere spenning om topplassene.

Det er kritisk for et parti ikke å ha stortingsplass til partilederen – første nestleder også. Et drama om Grandes stortingsplass kan gi ny støy om tilliten i partiet.

Nestleder: Raja har i dag mandat fra Akershus. Men Rotevatn kan få trøbbel om stortingsplass skal sikres utenfor Oslo: I hjemfylket Sogn og Fjordane anses Alfred Bjørlo av mange som en sterkere stemmevinner. I Hordaland har Terje Breivik – som må ut av ledelsen – mandatet i dag. Rotevatn-kamp i vest skaper fort overskrifter.

Elendige galluptall – uro for Grande som helt alene i Stortinget

Kollaps-fare. I utkanten av slik personkamp ligger frykten for nytt valgkollaps langt under sperregrensen neste år. I fjor ga enkeltmålinger Venstre bare ett mandat – fra Oslo. Det ville i dag vært Trine Skei Grande.

Blant noen av Grandes motstandere er dette «skrekkscenariet» etter valget neste år: Fire år med én på Tinget – og at den som må fornye og reise Venstre igjen blir nettopp Grande.

LES OGSÅ OM VENSTRE – OG STRID:

• Trosset drama og press – ga Grande nye år i toppen. Rotevatn og Raja på laget.

• Lederdrama om Grande og andre topper i Venstre - kaotisk innspurt i maktkamp

• Venstre-løft etter Frp-utmarsjen - og «Raja-effekt» i laget

• Rotevatn overtok etter sjefen Ola Elvestuen – utfordrer de rødgrønne til klimadyst

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Analyse