Analyse

Frp kjemper mot farlig lave tall

Frps oppslutning er så kritisk at partiet nå ruller ut provokasjoner igjen. Ved høstens valg lurer en smell.

Gardermoen  20180427.
Fremskrittspartiets leder Siv Jensen og stortingsrepresentantene Bård Hoksrud og Sylvi Listhaug serverer pølser til fiskeriminister Per Sandberg før Fremskrittspartiets landsmøte fredag.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Vårens landsmøter er startskudd for årets valgdrama. Vårt Land gjør formsjekk av partiene før lokalvalget, og Frp kaver med velgernes tillit. Gallupsnittet er på 10-tallet. Man må fire år tilbake for å finne samme lavmål.

LES MER: Frp: Bruk u-hjelp, avdekk overgrep

Tilstand

Da Siv Jensen møtte pressen tirsdag, stemplet hun det siste året som «krevende». Det hadde handlet om «alt annet enn politikk». Egentlig et uår av en annen verden:

Stortingsprofil sendte e-poster med pornografisk materiale. Per Sandbergs Iran-reise resulterte i avgang. Stortingsmann ble tatt i reisefusk og senere siktet for grove trusler. Og Tor Mikkel Wara gikk av som justisminister da samboer ble siktet for trusselhendelsene ved boligen.

Summen av slike overskrifter dreper synlighet av politikk. Men foran helgens landsmøte er velkjent utspillsmaskin i gang: Helsjekk av kvoteflyktninger før ankomst, ekstrastraff for gjengkriminelle, inkluderingsregnskap – og salver mot norske IS-kvinner.

LES MER: Oslo Frp splittet før landsmøtet

På spill

Foran høstens lokalvalg er gallupene i flere storbyer elendige. I Oslo er Frp et «lite» femprosentsparti. Ja, en enkeltmåling viste 3-tallet og sifre lavere enn KrF.

I vest presses Frp av nye protestlister mot bompenger. De er i gruppen «andre» på gallupene og raner hos Frp. På landsbasis risikerer Frp et ras av lokale mandater, om ikke oppturen kommer. Men verst er tapet av politisk anseelse for partiet, som for et tiår siden lå stabilt midt på 20-tallet.

LES MER: Vil vedta fabrikkutsalg av sterkøl

Håpet

Også kommunevalget i 2015 var svakt for Frp – med 9,5 prosent. Men partiet landet på 15 prosent ved stortingsvalget to år senere.

Et nytt dårlig lokalvalg kan svekke motivasjon for regjeringsprosjektet, og skape lokal murring om innsatsen er verdt det. Men i perioder av regjeringstiden har partiet lyktes med å være både «Styrings-Frp» og «Protest-Frp» samtidig.

Siste ukes utspillspakker tyder på at helgens landsmøte starter oppvarmingen til den slags. Og friskere fristil har løftet Frp mange ganger før.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Analyse