Analyse

Slik er Sps opprustning for å ta stor makt

ANALYSE: Ingen andre partier elsker ­ordførermakten mer enn Sp. Nå er den ­våpen i et opprustningskappløp også.

Vårens landsmøter er startskudd for årets valgdrama. Vårt Land gjør formsjekk av partiene før lokalvalget, og ingen andre har har styrke slik som Sp akkurat nå. Partiet er magnet på både frustrerte blå og røde velgere.

• Tilstand: Med 13,2 i februar noterte Sp høyeste gallupsnitt i alle fall på denne siden av 2000-­skiftet. Partiet går mot sitt beste lokalvalg noen sinne ­siden rekorden på 10,6 i 1995. Men da hadde det norske folk nettopp sagt nei til EU.

Da rød side i KrF ­tapte maktslaget, ­havnet ikke Sp i ­regjering. ­Partiet slapp ­faren for å bli litt slitt før årets valg. ­Under helgens landsmøte kan det ­komme stikk mot ­«eksos­markeringer» i klimakampen. Men i det store for­ventes ­jubel for galluptall og forhåndsfest for store ­gallerier av nye ordførere.

LES OGSÅ: Sps Lundteigen: Ap må være mer ydmyke hvis de vil holde på arbeidsfolk

• På spill: Forventningene om å bli største ­ordførerparti er skyhøye. I dag har partiet 105, og det snakkes om «dobling». Går det slik kursen er nå, kan Sp også bli partiet med flest valgte politikere.

Med posisjonen i midten kan Sp vippe til seg blå eller rød støtte til ordførerkandidater. I nord står kampen mot Ap. Derfra tror Sp de kan hanke inn monnelig med nye frustrerte velgere.

Store ressurser ligger bak Sps lokale opp­rustning. Partilederen har vært to dager på reisefot ­ukentlig. Han har selv tatt telefoner for å sikre gode folk på lister. En valgsmell av en eller annen årsak vil være stor nedtur for Sp.

LES OGSÅ: Klima skaper økt rødgrønn spenning

• Håpet: For den lokale styrkebyggingen inngår nemlig i et opprustningskappløp mot Ap og Høyre: Skal Sp bli tredje størst i neste stortingsvalg, regnes kobbelet av nye ordførere og lokalpolitikere som helt avgjørende.

Disse er ambassadører for Sps politikk. De ­utgjør en mektig valgmaskin utenfor urbane strøk, der Høyre og Ap gjerne kjøper analyser for å finsikte velgerjakten. Sps fotfolk har også en viktig ­bijobb: Hindre at distriktsskadde KrF og Venstre reiser seg – og ruster seg til nytt liv over sperregrensen.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Analyse