Meninger

Førstefrue til Det hvite hus?

For seks år siden vant Barack Obama presidentvalget i en duell der Hillary Rodham Clinton lenge var hans fremste demokratiske rival. Nå er førstefruen fra 1993-2001 blitt 67 år, og teller på knappene om hun skal stille opp til valget i 2016.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

«Jeg vet godt at det ikke var meg grunnlovsfedrene hadde i tankene da de slo fast at ‘alle mennesker er skapt like’ », sier Condoleezza Rice, mørk prestedatter fra sørstaten Alabama og tidligere utenriksminister. I en periode etter 1997 var det bare svarte og kvinner som fikk bli utenriksministre i USA, men med John Kerry fra Boston er det foreløpig satt punktum for denne fine ordningen.

LES OGSÅ: Splittet nasjon og upopulær president

1984

Med all respekt for Geraldine Ferraro som var Walter Mondales visepresidentkandidat i 1984, så er Hillary Clinton den første kvinne som har hatt gode muligheter for å bli president i USA. Mange holder på at hun er mer begavet enn mannen, og vi husker slagordet fra valgkampen i 1992: «Stem på Hillarys mann!»

Hillary Clinton selv forlot utenriksdepartementet i fjor og gjorde det som er forventet av tidligere utenriksministre: Hun skrev en murstein på 600 sider med tittelen Hard Choices, Vanskelige valg, og påstår iherdig at dette ikke er en bok som skal gjøre inntrykk på ekspertene i Washington. Dette er en orientering for vanlige folk som vil vite mer om hennes og Obamas utenrikspolitiske holdninger.

112 land

Å være sjef for amerikansk utenrikspolitikk er en krevende og slitsom jobb, og hun besøkte i sin embetsperiode 112 land – og som Ronald Reagan sa etter at han hadde vært i Sør-Amerika: «Dere vil ikke tro dette, men alle landene der nede er forskjellige!» Her er ett annet eksempel på den samme selvironi, det var Dan Quayle som etter et besøk sør for Rio Grande kom hjem med denne erklæringen: «Hadde jeg visst hvor mange mennesker det er som bor i Latin-Amerika, så hadde jeg fulgt bedre med i latintimene.»

Personen Barack Obama ble selvsagt sett på som et budskap om at USA hadde endret seg, dette var et nytt og bedre land med en leder som hadde andre prioriteringer enn før. Og hvordan ble virkeligheten? Krig og atter krig, militæraksjoner etter militæraksjoner – og Hillary Clinton mener at man tidligere burde ha sendt våpen til opprørerne i Syria.

FØLG OSS: På Facebook og Twitter!

Sterk motstand

Hillary Clinton kan fremdeles bli president, men det er litt av en utfordring – og hun har en spesiell evne til å utløse sterke følelser hos sine motstandere. Selvsagt er hun ikke den første kvinne med innflytelse i amerikansk utenrikspolitikk. Allerede for mer enn 200 år siden var det noen som mente at Abigail Adams, gift med landets andre president, var klokere enn ektemannen. I alle fall var de to et oppegående par og sønnen deres ble USAs sjette president.

Det er nå 100 år siden Første verdenskrig, som i mer enn 20 år ble kalt Den store krigen, brøt ut. Den endte med tap for de tysktalende makter, og i 1919 la Woodrow Wilson fram en plan i 14 punkter som skulle sikre at det ikke ble flere kriger. Men planen møtte sterk motstand i USA, ikke minst i Kongressen.

Slått av slag

Presidenten fant ut at han skulle henvende seg direkte til folket med appell om støtte, og han la i vei på en 15.000 kilometer lang reise vestover. Ektefelle Edith som han hadde giftet seg med fire år tidligere, samt deres lege, protesterte, men Wilson var ikke til å stoppe. Likevel, i Pueblo, knutepunktet for Rio Grande Western Railroad og Santa Fe Railroad, var presidenten utmattet etter sin siste tale.

Presidenten stirret ut av togviduet, tårene kom og han måtte avbryte kampen for fredsplanen med 14 punkter, og dro tilbake til Washington. Et par uker senere kom et massivt hjerneslag som gjorde presidenten delvis blind og lam på venstre side. Men Edith Wilson og legen beskyttet ham mot alle problemer og gjømte presidenten unna landets myndigheter. De mente at slagpasienter ble verre dersom de måtte ta beslutninger

Fredsplanen ble det ikke noe av, heller ikke ble det noe medlemskap for USA i Folkeforbundet. Wilson døde i 1924 og kom til Himmelen der han støtte på Moses på en av Det nye Jerusalems gullgater. En populær vits forteller at profeten latterliggjorde Wilson og hans 14 punkter, men presidenten, som ikke var kjent for sitt gode humør, slo tilbake:

«Da vil jeg anbefale deg å ta en tur tilbake til Jorden og sjekke hvordan det er gått med de ti budene som du kom med!»

Samarbeid

Familien Roosevelt er uløselig knyttet til USAs utenrikspolitikk. I mange år var Teddy Roosevelt en drivende kraft for en aggressiv linje og hans brordatter Eleanor Roosevelt giftet seg med en fjernere slektning, Franklin Delano Roosevelt. Ekteskapet var ikke vellykket, men de to samarbeidet godt på en rekke felter.

Etter mannens død i 1945 opptrådte Eleanor Roosevelt meget energisk i en rekke sammenhenger, ikke minst innenfor FN, og hun ble en aktiv talsperson for menneskerettighetene.

Men hva gjør Hillary Clinton og hvordan kommer eventuelt landets første førstemann til å oppføre seg dersom han etter alle disse årene flytter tilbake til det pene hus ved Pennsylvania Avenue?

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Meninger