Meninger

Obamas dilemma – og Norges

President Obamas fjernsynstale onsdag varsler økt innsats mot Den islamske staten. Børge Brende støtter Obamas initiativ. Men hva betyr det for Norge?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Barack Obama åpnet i sin tale for amerikanske luftangrep mot IS i Syria. Han vil også øke støtten til irakiske sikkerhetsstyrker og moderate opprørere i Syria. Reaksjonene på presidentens tale er langt fra entydige, og dette demonstrerer hvor vanskelig denne saken er for USA og alle som ønsker at menneskerettigheter og demokrati skal vinne fram i Syria og Irak.

Som vanlig er republikanerne kritiske til Obamas initiativ, men også de er splittet: Deres leder i Representantenes hus, John Boener, er misfornøyd, mens den innflytelsesrike Newth Gingrich omtaler Obamas tale som kraftfull.

Men det er bred enighet om at USA må sterkere på banen om barbarene i IS skal bli stanset. Det knapt noen tror, er imidlertid at luftangrep alene vil kunne utrydde dem. I beste fall vil IS bli stanset i sin fremrykking og hindret i å overta Syria og Irak, med de katastrofale følger det ville hatt for menneskene i disse landene.

Det er et dilemma at når innsatsen mot IS intensiveres, risikerer man å bygge opp under president Assads regime i Syria – som USA og store deler av verdenssamfunnet helst så forsvant.

Bombing av IS kan kanskje gjøre det lettere for bakkestyrker fra Irak og Syria å bekjempe de ekstreme islamistene. Men da må moderate sunnimuslimer, sjiamuslimer og kurdere lære seg å samarbeide.

Lærdommen fra Irak-krigen i 2003 er at militær innsats ikke vil lykkes uten at den følges opp av politiske løsninger. Utenriksminister Børge Brende – som er klar på at den norske regjeringen stiller seg bak Obamas strategi for å nedkjempe IS – signaliserer fortsatt humanitær innsats fra Norges side. Så lenge det ikke foreligger et FN-mandat for en militær aksjon, er det usannsynlig at Norge kan gjøre stort mer enn å lindre sivilbefolkningens plager gjennom humanitære tiltak.

Samlet kan politiske, militære og økonomiske virkemidler bli effektive i kampen mot IS. Men det betinger at det moderate flertall i regionen og i Golfen også samler seg for å isolere de ekstreme islamistene i IS.

Diskuter på verdidebatt.no [http://www.verdidebatt.no/debatt/cat1/subcat10/thread11524200/]

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Meninger