Fredag 13. mars satt Norges Bank ned styringsrenten nok en gang. Denne gangen fra 1 prosent til rekordlave 0.25 prosent. Dette var et ekstraordnært tiltak fra Norges Bank og var ment som et viktig tiltak i en økonomisk krisetid.

Bankene drøyer med rentenedsettelse

Som ofte tidligere drøyer likevel bankene med å sette ned renten. Dermed nyter hverken vanlige folk eller bedrifter godt av Norges Banks rentenedsettelse. Det som skjer er at bankene tjener på lavere styringsrente.

LES OGSÅ: Krisepakke fra regjeringen: Redusert skatt, flyavgifter fjernes, permitteringsregler endres

Noen få banker har varslet at de vil sette ned renten. Blant dem er Nordea og DNB. De varslet forrige uke rentekutt for boliglån etter at Norges Bank satte ned styringsrenten. Likevel tar det lang tid før dette rettekuttet trer i kraft. For eksisterende kunder vil ikke rentekuttene på boliglån gjelde før fra 29. april hos Nordea, og for 1. mai hos DNB.

Stortinget ber bankene ta ansvar

Nå ber Stortinget om at bankene tar samfunnsansvar. Dette kom fram i finanskomiteens innstilling, som ble behandlet i Stortinget lørdag. Komiteen mener det er viktig at rentekuttene raskt kommer kundene til gode dersom de skal ha den ønskede effekten på norsk økonomi, heter det i innstillingen. Det var opprinnelig Rødt som kom med forslaget.

Krisen kan bli alvorligere

Nå håper også vi at bankene raskt handler på Stortingets oppfordring. Selv om også bankene kan være utsatt for den økonomiske krisen, så tjener det ingen dersom en rekke familier og bedrifter ikke makter å nedbetale renter og lån. Det vil i neste runde gå utover både banker og norsk økonomi.

Det er nå stor frykt for både konkurser og permitteringer. Det vil igjen gå utover både enkeltmennesker, familier og hele norsk økonomi.

Det er nå svært viktig at alle samfunnsinstitusjoner, banker og ulike bedrifter ser sitt viktige samfunnsoppdrag, dersom vi skal komme gjennom krisen. Vi forstår at det også kan være krevende for bankene å sette ned renten. Det er likevel uhyre viktig at de gjør nettopp det, før krisen blir alvorligere for samfunnet.

LES OGSÅ: Vårt Land: Fare for korona i flyktningleirer

LES OGSÅ: Studenter på NLA koronafast i Peru