Sykehus på øya Chios avviser nå å gi helsehjelp til flyktninger. Dette skrev vi om på nyhetsplass for et par dager siden. Dette er bare en av utallige ­eksempler på at verdens flyktninger nå står svakere enn noen gang.

I mange flyktningleirer er situasjonen prekær. Som Vårt Land har skrevet om en rekke ganger, er de ­sanitære forholdene dårlige og folk er stuet sammen på små områder. De mangler blant annet såpe, rent vann og varme klær. Dersom koronasmitte bryter ut i slike leirer, vil mange dø.

Innstendig bønn fra Leger uten grenser

Leger uten grenser sendte tidligere denne ­måneden brev til statsminister Erna Solberg, utenriksminister Ine Eriksen Søreide og helseminister Bent Høie. De kom med en innstendig bønn om å evakuere alvorlig syke barn fra den overfylte flyktningleiren Moria på Lesvos, der det er over 20.000 mennesker.

LES OGSÅ: Marerittscenario: Koronautbrudd i gigantiske flyktningleirer

Her i Norge er mange mennesker redde. Noen frykter for egen helse-­situasjon, mens ­andre tenker på sine kjære som er eldre eller har underliggende sykdommer. Det er naturlig at vi bekymrer oss for dem vi er glad i. Samtidig må vi ikke glemme alle de som står i en betydelig vanskeligere situasjon enn oss selv.

Norge kan ikke hjelpe hele verden. Men det er mulig å hjelpe noen av de aller svakeste i denne krevende korona-epidemien. Derfor bør regjeringen bevilge penger til strakstiltak. Akkurat nå vil det selvsagt være betydelig vanskeligere enn før å få gjennomført viktige tiltak. Både på grunn av smittefare og det faktum at flere land har stengt sine grenser. Regjeringen må derfor sette i gang arbeid med å finne ut hvilke tiltak for utsatte flyktninger det fortsatt er mulig å få gjort.

Hvorfor tillot vi dette?

I etterpåklokskapens lys bør vi dessuten stille oss følgende spørsmål: Hvordan kunne vi tillate at så mange flyktninger ble sittende i slike helsefarlige leirer? Det utgjør nå en enorm helserisiko for dem og for oss som verdenssamfunn.

LES OGSÅ: Sykehus avviser syke flyktinger

LES OGSÅ: Når viruset rammer flyktningleirene