Et forlags ansvar

Man bør kunne forvente både rutiner og ryggmargsrefleks som forhindrer forlag fra å påføre kreftsyke mennesker absurde beskyldninger.

«Å si nei til Durek Verretts bok er ikke et nei til ytringsfriheten, men et ja til ansvaret for også å ivareta de svakestes interesser», mener Vårt Land

Onsdag forrige uke ble det klart at forlaget Cappelen Damm stopper utgivelsen av en norsk utgave av Durek Verretts bok «Spirit Hacking», 
etter at bokanmelder Cathrine Krøger, som forøvrig også er sykepleier, totalslaktet boka i en anmeldelse i Dagbladet.

Det er positivt at forlaget nå stopper utgivelsen, men det kritikkverdig at prosjektet ikke har blitt stoppet før. For å kunne anmelde boka, måtte Krøger gjøre det forlaget ikke hadde tatt seg tid til: nemlig å lese boka skikkelig. Da så hun at den blant annet inneholder påstander om at kreft er selvpåført, og at Durek Verrett forteller at han tilbyr behandling som blant annet innebærer å spørre kreftsyke hvorfor de selv ønsker å ha kreft. Barn som har blitt spurt, skal ha svart at det er fordi de «ikke vil være her lenger».

Det er vondt å lese om barn som er alvorlig syke, men enda mer vondt å lese om den behandlingen Durek Verrett erkjenner å ha utsatt dem for.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP