Kultur

Vil ha Nansen-pass for kunstnere

Kunstverket som fyller Kulturkirken Jakob, ble nektet innført til Libanon. Kunstneren fikk først ikke visum til Norge. KKV-leder Erik Hillestad vil ha «Nansen-pass» for kunstnere.

Kirkerommet er fylt av to gedigne ballonger i gull. Den ene er en kopi av en amerikansk, den andre av en russisk stridsvogn. Verdens mest vanlige stridsvogner henger en drøy meter over bakken slik at kanonløpene nesten berører hverandre. Neste søndag skal det feires Jakobsmesse på denne slagmarken.

Kari Falk arbeider som driftsleder i Kulturkirken Jakob. Hun fikk nærmest en kroppslig reaksjon da tanksene ble blåst opp for et par dager siden.

– At noe så grusomt som en stridsvogn kan gjøres så vakkert! I kunsthistorien har gull vært attraktivt å jobbe med. Gullfargen roper det motsatte av hva stridsvognene gjør. Formen, innholdet og fargen jobber både sammen og mot hverandre til å gjøre dette gruoppvekkende og uhyggelig vakkert på samme tid. Det er overveldende å se det, spesielt i denne kirkelige sammenhengen, sier Falk.

– Gull har alltid vært brukt til å forskjønne, slik det brukes i glorier til å framheve det skjønne og hellige. Når tanks blir til gullforgylte dødsmaskiner, blir kontrasten skarp, sier Berit Hunnestad som er ansvarlig for visuell kunst i KKV.

Tålegrense

Stridsvognene er sydd i Kina av et nylonstoff. De må pumpes konstant for å holdes oppe. Lyden fra pumpene forsterker inntrykket av noe truende, synes arrangørene. Stilner lyden, imploderer verket.

– Jeg synes det er vanskelig at det er så vakkert og at gullfargen er så dyp og rik. Det river i oss, tilføyer Falk.

– Hvor mye mer tåler Jakob kirke?

– Vi må tåle mye mer enn dette. Dette er realiteter, og som en kirke som jobber med kunst og kultur, må vi vise sannheten og tåle det, sier Falk.

Nansenpass

I fjor arrangerte Kirkelig Kulturverksted (KKV) og kulturinstitusjonen Al Mawred i Beirut kunstfestivalen REDZONE i Beirut. Blant festivalens mange verker innen visuell kunst, teater, dans, musikk og poesi valgte KKV ut verket til Mohamed El Masry fra Egypt. Kunstneren fikk imidlertid avslag på sin visumsøknad til Norge begrunnet risikoen for at han ville bli i Schengen og ikke reise hjem igjen. Men fredag kom det melding om at UDI snur i saken, og Masry kommer til Oslo.

– At UDI snudde er veldig bra. Vi kan ikke bare omgi oss med kunstnere fra vår del av verden. Jeg mener det burde finnes et «nansenpass for kunstnere» begrunnet i den betydningen de har for en helt nødvendig forståelse av dagens verden, på tvers av alle skillelinjer, sier KKV-leder Erik Hillestad

LES OGSÅ: Hillestad trakk seg fra Utlendingsnemnda

Han synes hele historien om verket i stigende grad er blitt en del av verket. Masry har selv sagt at det er lettere å få inn en ordentlig tanks enn en leketanks i Libanon. Libanesiske myndigheter nølte angivelig med å gi importtillatelse fordi det var uklart om det var et våpen eller leketøy.

– Det er påfallende at vi slipper til dette, men har vansker med å slippe til opphavsmannen fordi han på et vis anses som farlig for oss, sier Hillestad.

Også kirkekritikk

– At verket vises for første gang i en kirke – hva tenker du om det?

– Vi er glade for det. Vi ga det tittelen Prayers – en utstilling om makt og avmakt. Vi må innse at kirken representerer en tung struktur som innebærer mye makt og innflytelse i verden. Til tider har kirken velsignet våpnene og gjør det ennå i mange sammenhenger, og er i praksis tause om hva nasjonen holder på med. Med stor stolthet snakker vi om fredsarbeid, misjon og bistand, men lite om det vi gjør som våpeneksportør. Kirken har en stemme i denne sammenhengen, men har ikke forvaltet muligheten godt nok, sier Hillestad.

Sovelpreken

Embla Regine Mathisen (25) er leder i ungdomsorganisasjonen Changemaker. Onsdag kommer hun til Kulturkirken. Der under stridsvognene skal hun holde en svovelpreken om hvordan Norge tjener på å selge våpen. Hun er kritisk til våpensalget, og mener kirken må være et sted man kan løfte problemstillinger om krig, profitt og menneskeverd.

– Norge fortjener å bli kritisert fra både sivile og religiøse hold når vi tjener penger på å selge krigsmateriell som kan frata mennesker liv, sier hun.

LES OGSÅ: Fyrer løs fra prekestolen

Mathisen peker på at vi kritiserer Iran for menneskerettighetsbrudd, men solgte krigsmateriell til Saudi Arabia, som hun mener er en av verdens menneskerettighetsverstinger.

– Vi gir nødhjelp til befolkningen i Jemen, samtidig som vi selger krigsmateriell til partene som skaper behovet for nødhjelp. Det er rett og slett hyklerisk og viser at flertallet på Stortinget setter profitt og allianser foran menneskeliv og demokrati, mener lederen i Changemaker.

---

Utstilling

  • Prayers - en utstilling om makt og avmakt.
  • Utstillingen åpner i dag lørdag og vises fram til og med neste søndag.
  • Verket er laget av den egyptiske kunstnerwn Mohammad El-Masry.
  • Hans engelske tittel på verket er Economy of Effort Pays the Price.
  • Tirsdag arrangeres «Tomms verden» med paneldebatt om Norges parallelle rolle som våpeneksportør og fredsmegler.
  • Onsdag er det «Svovelprekener i Jakob» med Embla Regine Mathisen.

---

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur