Mens Kulturrådet måtte vente på friske penger fra Kulturdepartementet, kunne Fritt Ord allerede tirsdag kunngjøre sitt «koronafond» på 40 millioner kroner. Her kan frilansere og institusjoner søke på prosjekter som dreier seg om for eksempel digital formidling av kunst, kultur, kunnskap og samfunnsdebatt.

Kultur­rådet har foreløpig ikke et liknende krisetiltak å vise til.

Misunner Danmark

Kristin Danielsen, direktør i Kultur­rådet, sier hun ikke er misunnelig på Fritt Ord, selv om de er en privat stiftelse som kan snu seg fort.

– Nei, jeg synes Kulturrådet fungerer veldig godt. Men jeg skulle ønske vi hadde mange flere private stiftelser. Jeg er heller misunnelig på Danmark, som har mange flere slike stiftelser. Det hadde vært ypperlig om vi hadde 20 Fritt Ord til. De private kan være dynamiske og raske, og det er flott – men vi må sikre bredde og mangfold.

I Danmark og ellers på kontinentet er det en sterkere tradisjon for private stiftelser som støtter kulturlivet, mener Danielsen.

Avskaffet aristokratiet

– Hvorfor er det ikke flere i Norge?

– Det går vel tilbake til da vi ble en selvstendig nasjon etter Danmarkstiden. Mesener tilhører borgerskapet, og vi avskaffet aristokratiet tidlig. Vi er en likhetsnasjon, og det er kjempebra. Men det gjør også at vi ikke har den samme tradisjonen med private mesener.

Hun sier det finnes enkelte flotte unntak, men det er ikke normen.

– Det er langt større giverglede til idrett og frivillighet, og det er veldig bra, men vi hadde hatt plass til langt flere på kultur­feltet, sier Danielsen.

LES OGSÅ: Digital kulturoffensiv mot koronakrise

LES OGSÅ: Ber om at kulturlivet reddes fra koronakollaps